Un fost şef al Pentagonului îi propune lui Joe Biden să renunţe la controlul exclusiv asupra butonului nuclear
Vizualizari:

Un fost şef al Pentagonului îi propune lui Joe Biden să renunţe la controlul exclusiv asupra butonului nuclear

William Perry, fost secretar american al apărării, i-a recomandat viitorului preşedinte Joe Biden să renunţe la controlul exclusiv al codurilor nucleare, considerând că sistemul actual este „antidemocratic, depăşit, inutil şi extrem de periculos”, relatează AFP, preluată de Agerpres.

Matematician, inginer şi om de afaceri, William Perry a fost şef al Pentagonului în administraţia lui Bill Clinton (1994 - 1997).

Discuţia despre butonul nuclear intervine în condiţiile în care Nancy Pelosi, lidera Camerei Reprezentanţilor a Congresului SUA, a anunţat că a discutat cu şeful Statului Major american, Mark Milley, despre îngrijorările sale cu privire la starea mintală a preşedintelui american în funcţie şi cu privire la posibilitatea ca  Donald Trump să lanseze un atac nuclear sau să iniţieze un război în ultimele sale zile la Casa Albă.

Democrata a anunţat deja că va iniţia procedura de impeachment cu rapiditate, dacă preşedintele Trump nu va fi îndepărtat de propria administraţie prin invocarea Amendamentului 25 din Constituţie, care se referă la incapacitatea preşedintelui de a mai conduce ţara. Totul intervine în contextul violenţelor care au marcat, la Capitol, validarea în Congres a rezultatelor alegerilor prezidenţiale din 3 noiembrie prin care Joe Biden a fost confirmat ca preşedinte ales. Donald Trump este considerat autorul moral al acestor violenţe.

Într-un editorial publicat de cotidianul Politico, William Perry a remarcat că Donald Trump, acuzat că a încurajat violenţele comise miercuri la Capitoliu, „încă are degetul pe butonul nuclear”.

„Este timpul să li se retragă valiza nucleară acestui preşedinte şi tuturor preşedinţilor care îi vor succeda. Acest lucru nu mai este necesar şi însăşi existenţa sa reprezintă un pericol pentru securitatea noastră naţională”, a subliniat fostul şef al Pentagonului.

Preşedintele SUA este însoţit în toate împrejurările de un consilier militar care transportă o servietă ce conţine toate elementele necesare unei lovituri nucleare.

William Perry a reamintit că, odată cu alegerea sa, preşedintele SUA obţine „dreptul absolut de a lansa un război mondial. El nu are nevoie de încă o opinie. Secretarul apărării nu are un cuvânt de zis. Congresul nu joacă niciun rol”, a explicat el.
Similare
RECOMANDĂRI