Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

Un continent fără maşini. Mai multe capitale europene au închis duminică artere importante

Ieri am avut parte de un continent fără maşini. Mai multe capitale europene au închis artere importante, care au devenit loc de promenadă. Bucureşti, Budapesta, Varşovia, Paris sau Madrid au sărbătorit Ziua internaţională fără maşini.

În Ungaria aproape 300 de oraşe s-au înscris în săptămâna europeană a mobilităţii şi au înlocuit maşinile cu biciclete, trotinete sau mersul pe jos. Au fost organizate concursuri la care au participat în special cei mici.  De fapt acesta este şi scopul acestor acţiuni, deprinderea celor mici cu mijloacele de le locomoţie nepoluant.

Bicicleta a fost de altfel simbolul Zilei fără maşini din Europa.

E greu să vezi celebrul bulevard parizian Champs Elysee fără nici o maşină. Şi totuşi. La Paris, între orele 11 şi 18 numai salvările şi mijloacele de transport în comun au avut voie să circule pe străzi.

Poliţia a avut grijă ca nici o maşina să nu pătrundă în aşa zisă zonă verde. Totuşi, un şofer rătăcit a trebuit să ocolească toată zonă devenită pietonală pentru că, spune el, nu a ştiut că e Ziua mondială fără maşini.

Ziua Fără Maşini a fost sărbătorită iniţial pe 17 iunie 1997, o dată stabilită de Asociaţia pentru Transport ecologic din Marea Britanie.

Evenimentul era marcat doar pe plan local. Un an mai târziu francezii au venit cu ideea în oraş, fără maşină personală şi ideea a fost preluată imediat de Comisia Europeană pe care a promovat-o în spaţiul comunitar.

Similare
RECOMANDĂRI