EXTERN

Un an de la alegerea lui Donald Trump la Casa Albă: rată scăzută de popularitate pe fondul anchetei privind ingerinţa rusă

post-img

La un an de la accederea sa la Casa Albă, două treimi dintre americani consideră că Donald Trump a făcut "puţin sau nimic", potrivit unui sondaj publicat duminică, în condiţiile în care ancheta cu privire la posibila ingerinţă rusă în alegerile americane de anul trecut se accelerează la Washington cu trei prime inculpări.

Potrivit acestui sondaj dat publicităţii de Washington Post şi de canalul de televiziune ABC News, 59% dintre persoanele chestionate dezaprobă acţiunile preşedintelui american, ales la 8 noiembrie 2016 şi care şi-a preluat efectiv mandatul după învestirea la 20 ianuarie, când cota sa de popularitate era de numai 37%, relatează agerpres.ro.

Este cel mai negativ rezultat pentru un preşedinte în acest stadiu al mandatului său în istoria recentă a SUA, menţionează cotidianul citat.

Un procent de 65% dintre persoanele intervievate consideră că miliardarul republican a făcut "puţin sau nimic", în timp ce el nu încetează să se laude cu bilanţul său. Opiniile sunt negative în fiecare dosar: economie (53%) în pofida indicilor pozitivi, sistemul de sănătate (70%), unde nu a reuşit să treacă nicio reformă, sau gestionarea ameninţării teroriste (55%) după atacul sângeros de marţi la New York.

Şi chiar reforma fiscală anunţată săptămâna aceasta şi considerată drept măsură emblematică pentru mandatul său a fost primită nefavorabil de majoritatea celor intervievaţi.

În acelaşi timp, ciirca 53% dintre americani consideră că leadership-ul SUA s-a diminuat în lume sub preşedinţia lui Donald Trump.

În schimb, 58% dintre cei intervievaţi aprobă modul în care procurorul special Robert Mueller conduce investigaţiile federale privind suspicinile despre o eventuală complicitate a echipei de campanie a lui Donald Trump şi Rusia înainte de alegerile prezidenţiale.

Această anchetă s-a accelerat odată cu punerea sub acuzare la 30 octombrie a trei membri ai echipei de campanie a magnatului imobiliar, între care fostul său director de campanie Paul Manafort.

Şi acest dosar continue să bulverseze preşedinţia. Canalul NBC News relatase duminică, citând numeroase surse apropiate dosarului, că anchetatorii federali au "acumulat suficient dovezi" pentru a lua în considerare inculparea lui Michael Flynn, fost consilier pentru securitatea naţională al preşedintelui Donald Trump.

Flynn a fost demis rapid pentru că nu a raportat cu exactitate contactele sale cu responsabili ruşi în timpul campaniei. Anchetatorii analizează, de asemenea, activităţile sale de lobby, în special în favoarea Turciei.

Confruntat cu avansare anchetei, Trump a respins din nou orice "complicitate cu Rusia".

În acelaşi timp, liderul minorităţii democratice din Camera Reprezentanţilor, Nancy Pelosi, a declarat la CNN că o procedură de destituire a preşedintelui nu este o prioritate, chiar şi în cazul unei victorii democratice în alegerile parlamentare de anul viitor.

"Avem responsabilitatea, înainte de toate, de a uni naţiunea", a afirmat ea, subliniind că ancheta nu a descoperit încă fapte precise care să-l acuze pe Donald Trump.