Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

UPDATE. Operaţiune de salvare încheiată cu succes în Thailanda. Cei 12 copii şi antrenorul lor au fost salvaţi

Toţi cei 12 băieţi şi antrenorul lor au fost salvaţi din peştera groazei din Thailanda. Între timp, medicii au anunţat că unii dintre băieţii aflaţi la spital au infecţii pulmonare, dar viaţa nu le e pusă în pericol.

Toţi cei 12 băieţi şi antrenorul lor au fost în cele din urmă salvaţi. Ultimii patru membri ai echipei şi antrenorul lor au fost scoşi din peşteră marţi după-amiază, a treia zi de operaţiune internaţională de salvare. Sunt aşteptaţi să iasă şi ultimii patru scafandri.

11.30 Starea de sănătate a celor patru copii şi a antrenorului este bună, iar toţi cinci sunt gata de a fi ghidaţi prin tunelul îngust inundat al complexului speologic.

Zilele trecute, opt băieţi au fost scoşi din peşteră, iar operaţiunea de salvare a atras atenţia întregii lumi.

În data de 23 iunie, 12 tineri şi antrenorul lor au fost surprinşi în peşteră de creşterea bruscă a nivelului apei, din cauza ploilor abundente.

Despre operaţiunea de salvare din Thailanda, la Matinal 1, prin telefon salvamontistul Lucian Nistor, consilier tehnic al Salvamont Salvaspeo Bihor.

Echipa de salvare are un rol dublu: de a scoate copiii teferi fizic, dar şi emoţional. Printre dificultăţile întâmpinate de salvatori este întunericul, care afectează psihicul. Trebuie avut în vedere că unii dintre ei nu ştiu să înoate. Apa tulbure şi curenţii pot constitui factori stresanţi, factori care îi pot panica pe copii. Salvatorii au aplicat metode care să minimalizeze aceste riscuri. Copiii poartă măşti de salvare care le permit comunicarea, iar butelia cu oxigen este purtată de un salvator. În jurul copiilor sunt alţi salvatori. Pasajele subterane sunt laminate.

O altă problemă este distanţa foarte mare faţă de intrarea în peşteră, iar efortul fizic este foarte mare. Evacuarea se face cu câte doi copii, la distanţă de 10 minute, astfel încât operaţiunea să fie cât mai cursivă şi de scurtă durată”.

Similare
RECOMANDĂRI