Sursa foto:humanevents.com Vizualizari:

Spania a rămas fără guvern. Guvernul lui Mariano Rajoy, demis prin moţiune de cenzură

Spania a rămas fără guvern. Parlamentul a demis cabinetul condus de Mariano Rajoy în urma unui imens scandal de corupţie în care au fost implicaţi mai mulţi politicieni de centru-dreapta.

Urmează o perioadă marcată de negocieri politice la foarte multe capete. Socialistul Pedro Sánchez va conduce Executivul de la Madrid până la organizarea unor noi alegeri care ar putea avea loc anul viitor.

Guvernul socialist nu poate promova însă nicio lege fără sprijinul celorlalte partide din Parlament pentru că are doar 84 de parlamentari dintr-o cameră cu 350 de mandate.

Noul premier a promis că va respecta bugetul care a fost aprobat de conservatori şi că va deschide o serie de negocieri chiar şi cu separatiştii catalani, care au votat pentru demiterea cabinetului Rajoy. Ei speră să recupereze în curând controlul asupra administraţiei şi bugetului regional.

Majoritatea partidelor din Parlament au susţinut moţiunea iniţiată de socialişti, iar Mariano Rajoy a fost înlocuit astăzi de socialistul Pedro Sánchez.

Ciudadanos a fost singurul partid care a votat împortiva demiterii guvernului consevator.

Moţiunea de cenzură a fost motivată de o sentinţă a tribunalului Audienţa Naţională care a condamnat Partidul Popular în cel mai mare caz de corupţie politică din istoria recentă a partidului.

Similare
RECOMANDĂRI