Uganda a blocat toate reţelele sociale pe teritoriul ţării cu două zile înaintea alegerilor prezidenţiale
Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

Uganda a blocat toate reţelele sociale pe teritoriul ţării cu două zile înaintea alegerilor prezidenţiale

Uganda a blocat marţi toate reţelele sociale pe teritoriul ţării, cu două zile înaintea alegerilor prezidenţiale, scrutin în care Yoweri Museveni, unul dintre cei mai longevivi lideri africani îl are ca principal rival pe pop-starul intrat în politică Robert Kyagulanyi, cunoscut sub numele de scenă Bobi Wine. Decizia luată de autorităţi survine în condiţiile în care platformele de socializare sunt intens folosite în această ţară pentru a face campanie electorală, transmite Reuters.

Potrivit unei scrisori a agenţiei de reglementare a comunicaţiilor din statul est-african, autorităţile din Uganda au ordonat marţi tuturor furnizorilor de internet să blocheze toate platformele de social media şi serviciile de mesagerie, până la noi ordine.

NetBlocks, o organizaţie non-guvernamentală care monitorizează cibersecuritatea şi guvernanţa internetului, a declarat că datele sale arată că Facebook, Twitter, WhatsApp, Instagram, Skype, Snapchat, Viber şi Google Play Store se află acum pe o listă lungă de site-uri indisponibile pe tot teritoriul ţării africane.

Conform autorităţilor din Uganda, perioada preelectorală a fost până acum marcată de violenţe aproape zilnice. Forţele de securitate guvernamentale au recurs la gaze lacrimogene şi gloanţe reale pentru a dispersa mitinguri organizate în principal de opoziţie. 

În luna noiembrie, 54 de persoane au fost ucise în timpul protestelor organizate după ce favoritul publicului la alegerile prezidenţiale, Bobi Wine, a fost reţinut.

Cu toate acestea, organizaţiile privind drepturile omului afirmă că noile restricţii sunt doar un pretext pentru a înăbuşi opoziţia.

Cântăreţul Bobi Wine este principalul rival al actualului preşedinte

La 38 de ani, Wine are jumătate din vârsta preşedintelui Yoweri Museveni şi a atras numeroşi adepţi în rândul tinerilor dintr-o naţiune în care peste 80% din populaţie are sub 30 de ani, zdruncinând astfel partidul aflat la putere.

Wine este acum considerat ca fiind principalul rival al actualului preşedinte, dintre cei zece candidaţi care încearcă să îl înlăture pe Museveni, fostul lider de gherilă care a preluat puterea în 1986.

Bobi Wine a declarat marţi că armata i-a atacat locuinţa din Kampala, arestându-i gardienii şi împuşcându-i un membru al echipei, care lucra în principal ca mecanic. Cu toate acestea, purtătorul de cuvânt al poliţiei din Kamala a negat că locuinţa lui Wine ar fi fost atacată sau că cineva ar fi fost arestat sau împuşcat.

Facebook, principala reţea socială vizată de guvernul ugandez

Potrivit unei surse din sectorul ugandez al telecomunicaţiilor, guvernul de la Kampala le-a explicat liderilor de companii din sector că interdicţia vine ca răspuns la blocarea de către Facebook a unor conturi pro-guvernamentale.

Facebook a anunţat luni că a blocat o reţea din statul african asociată cu ministerul local al informaţiei, pe motiv că folosea conturi false pentru a distribui postări legate de alegerile prezidenţiale de joi.

„Luna aceasta am eliminat o reţea de conturi şi pagini din Uganda care erau angajate în CIB (eng. coordinated inauthentic behaviour, comportament inautentic coordonat) vizând dezbaterea publică dinaintea unui scrutin electoral. Am constatat că această reţea avea legături cu Centrul de interacţiune cu cetăţenii din cadrul Ministerului tehnologiei informaţiei şi comunicaţiilor din Uganda”, a precizat un comunicat de luni al Facebook.

Interzicerea reţelelor sociale, o încălcare a dreptului la informaţie

Nici instituţiile de presă nu sunt de acord cu măsura luată de autorităţile din Uganda, de a interzice toate platformele de socializare pe teritoriul ţării.

„Orice efort de a bloca accesul online al jurnaliştilor sau al publicului reprezintă încălcări inacceptabile ale dreptului la informaţie”, a declarat Institutul Internaţional de Presă, un organ de supraveghere la nivel mondial.

Majoritatea posturilor de radio şi de televiziune sunt deţinute de aliaţi guvernamentali, iar principalul cotidian din Uganda este condus de stat.

Astfel, Wine a folosit Facebook pentru a-şi transmite în direct campania electorală şi conferinţele de presă, după ce numeroase mass-media au refuzat să îl primească.

La o conferinţă de presă organizată marţi, Wine şi alţi doi candidaţi la alegerile prezidenţiale, Patrick Amuriat şi Mugisha Muntu, au cerut ugandezilor să se prezinte şi să-şi „protejeze votul” rămânând la secţiile de votare pentru a observa dacă vor exista ilegalităţi în numărarea voturilor. 

Alegeri prezidenţiale din Uganda vor avea loc pe 14 ianuarie, scrutin în care preşedintele Yoweri Museveni îl are ca principal rival pe pop-starul intrat în politică Robert Kyagulanyi, mai cunoscut sub numele de scenă Bobi Wine.

Similare
RECOMANDĂRI