EXTERN

UE sfătuieşte Ucraina să-şi îmbunătăţească eficienţa energetică pentru a reduce dependenţa de importurile de gaze

post-img

Preşedintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a sfătuit Ucraina să-şi îmbunătăţească eficienţa energetică pentru a reduce dependenţa de importurile de gaze, în timp ce experţii de ambele părţi explorează soluţii pentru a asigura aprovizionarea cu gaz a Ucrainei în această iarnă.

Ursula von der leyen a făcut această sugestie marţi, 12 octombrie în conferinţa de presă comună cu preşedintele Consiliului European, Charles Michel, şi preşedintele ucrainean Volodmir Zelenski, gazda celui de-al 23-lea Summit UE-Ucraina de la Kiev. Totodată, aceasta a reiterat susţinerea UE pentru securitatea energetică a Ucrainei.

„Înţeleg preocupările dumneavoastră şi ale Ucrainei cu privire la aprovizionarea cu gaz, având în vedere că Gazprom livrează mult mai puţin gaz. Aceasta este o problemă, nu doar pentru această iarnă, ci şi pentru iernile care vor urma. Prin urmare, Comisia, împreună cu experţii ucraineni, explorează în acest moment diferite scenarii pentru a asigura o aprovizionare suficientă pentru Ucraina. De asemenea, vom colabora îndeaproape cu dumneavoastră, cu Ucraina, pentru a creşte capacitatea de aprovizionare cu gaz din partea statelor membre ale Uniunii Europene. Iar acest lucru include, de asemenea, opţiunea de a lucra la aranjamente pentru a inversa fluxul unui gazoduct suplimentar din Slovacia. De asemenea, explorăm împreună posibilităţile de stocare comună, unde există o mare marjă de manevră pentru noi, pentru o cooperare foarte benefică”, a declarat preşedina Comisiei Europene, Ursula von der Leyen. 

Preşedintele Ucrainei a subliniat, de asemenea, că „cheia independenţei şi suveranităţii naţionale a statului nostru este securitatea energetică, iar finalizarea construcţiei Nord Stream 2 reprezintă noi provocări pentru Ucraina”. Astfel, şefa Comisiei Europene a dat asigurări liderului de la Kiev că funcţionarea Nord Stream 2 este atent monitorizată de Bruxelles şi intră sub incidenţa legislaţiei europene în domeniul energiei, scrie Calea Europeană.

„Aşa cum am subliniat în repetate rânduri, Directiva privind gazele naturale din 2019, al Treilea Pachet Energetic, se aplică pe deplin la Nord Stream 2. Pentru Comisie,  este clar că Ucraina rămâne şi trebuie să rămână o ţară de tranzit de încredere”, a subliniat von der Leyen.

De asemenea, şefa Comisiei Europene a îndemnat Ucraina Ucraina să-şi îmbunătăţească eficienţa energetică pentru a reduce dependenţa de importurile de gaze.

„Ucraina poate, de asemenea, să facă lucruri pentru a-şi îmbunătăţi situaţia şi independenţa energetică. Deoarece cea mai bună energie este cea pe care nu o foloseşti. Eficienţa energetică este un factor de schimbare a jocului, am discutat despre asta. Prin îmbunătăţirea nivelului său de eficienţă energetică la nivelul celor mai apropiaţi vecini din UE, Ucraina, dacă vom reuşi, nu va mai avea nevoie să importe niciun fel de gaz, va fi independentă şi autosuficientă”, a precizat von der leyen. 

Având în vedere contextul energetic în care se află Ucraina, de tampon între Rusia şi UE, liderii au convenit astăzi să lanseze un dialog strategic la nivel înalt în domeniul energiei între Ucraina şi Uniunea Europeană.

„Este necesar să elaborăm o viziune comună pe termen lung asupra securităţii energetice a Europei”, a declarat preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski.