EXTERN

UE, Regatul Unit, SUA şi Canada adoptă noi sancţiuni împotriva regimului Lukaşenko, acuzându-l de abuzuri la adresa drepturilor omului şi instrumentalizarea migranţilor

post-img

Uniunea Europeană, Regatul Unit, Statele Unite şi Canada au impus sancţiuni împotriva Belarusului, acuzându-l pe Alexander Lukaşenko de abuzuri continue la adresa drepturilor omului şi de instrumentalizarea migranţilor, scrie caleaeuropeană.ro.

”Ne menţinem angajamentul de a sprijini aspiraţiile democratice ale poporului din Belarus şi rămânem uniţi pentru a impune costuri regimului – şi celor care îl sprijină – pentru eforturile sale de a reduce la tăcere vocile societăţii civile independente, ale mass-mediei şi ale tuturor belaruşilor care încearcă să spună adevărul despre ceea ce se întâmplă în ţara lor. Cerem din nou ca regimul lui Lukaşenko să înceteze imediat şi complet orchestrarea migraţiei ilegale. Cei care, în Belarus sau în ţări terţe, facilitează trecerea ilegală a frontierelor externe ale UE ar trebui să ştie că acest lucru are un cost substanţial. Solicităm regimului să elibereze necondiţionat şi fără întârziere cei aproape 900 de prizonieri politic, să pună capăt campaniei sale de represiune, să pună în aplicare recomandările misiunii de experţi independenţi din cadrul Mecanismului Moscova al Organizaţiei pentru Securitate şi Cooperare în Europa (OSCE) şi să ia măsuri semnificative pentru a răspunde preocupărilor exprimate în cadrul Mecanismului Viena al OSCE. Regimul ar trebui să iniţieze rapid un dialog politic cuprinzător şi autentic cu reprezentanţii opoziţiei democratice şi ai societăţii civile, facilitat de OSCE, care să conducă la noi alegeri prezidenţiale libere şi corecte, sub observaţie internaţională”, este precizat în declaraţia comună.

Potrivit unui comunicat al Consiliului Uniunii Europene, măsurile restrictive impuse de UE vizează un număr de 17 persoane şi 11 entităţi. Decizia vizează membri importanţi ai sectorului judiciar, inclusiv ai Curţii Supreme şi ai Comitetului de Control al Statului, precum şi ai canalelor de propagandă, care contribuie la continuarea represiunii împotriva societăţii civile, a opoziţiei democratice, a organelor de presă independente şi a jurnaliştilor.

Decizia vizează, de asemenea, funcţionari politici de rang înalt ai regimului Lukaşenko, precum şi companii (cum ar fi Belavia Airlines), operatori de turism şi hoteluri care au contribuit la incitarea şi organizarea traversărilor ilegale ale frontierei prin Belarus către UE, participând astfel la instrumentalizarea migraţiei în scopuri politice.

Măsurile restrictive ale UE privind Belarusul se aplică în prezent unui număr total de 183 de persoane şi 26 entităţi. Cei desemnaţi fac obiectul îngheţării activelor, iar cetăţenilor şi întreprinderilor din UE li se interzice să le pună fonduri la dispoziţie. În plus, persoanelor fizice li se aplică o interdicţie de călătorie, care le împiedică să intre pe teritoriul UE sau să îl tranziteze.

”Uniunea Europeană nu va tolera instrumentalizarea orchestrată şi motivată politic a fiinţelor umane de către regimul Lukaşenko. Această strategie cinică de exploatare a persoanelor vulnerabile este o încercare abominabilă de a devia atenţia de la nerespectarea continuă de către regim a dreptului internaţional, a libertăţilor fundamentale şi a drepturilor omului în Belarus. UE este unită în faţa acestei provocări şi utilizează toate instrumentele de care dispune pentru a respinge încercările de declanşare a unei crize la frontierele UE. Uniunea Europeană continuă să fie solidară cu populaţia din Belarus. Cea de a cincea rundă de sancţiuni constituie încă un exemplu al hotărârii noastre de a acţiona atunci când sunt încălcate drepturile omului”, a transmis Înaltul Reprezentant al UE pentru afaceri externe şi politică de securitate, Josep Borrell.

Din octombrie 2020, UE şi-a extins treptat măsurile restrictive având în vedere situaţia din Belarus. La 21 şi 22 octombrie 2021, Consiliul European a adoptat concluzii în care a declarat că nu va accepta nicio încercare a unor ţări terţe de a instrumentaliza migranţii în scopuri politice, a condamnat toate atacurile hibride la frontierele UE şi a afirmat că va răspunde în consecinţă. Concluziile au subliniat că UE va continua să contracareze atacul hibrid aflat în derulare lansat de regimul din Belarus, inclusiv prin adoptarea de urgenţă a unor măsuri restrictive suplimentare împotriva persoanelor şi a entităţilor juridice, în concordanţă cu abordarea sa graduală.

La 15 noiembrie 2021, Consiliul a modificat criteriile de desemnare, pentru a permite aplicarea de măsuri restrictive specifice împotriva persoanelor şi entităţilor care organizează sau contribuie la activităţi desfăşurate de regimul Lukaşenko prin care se facilitează traversarea ilegală a frontierelor externe ale UE.