EXTERN

UE este hotărâtă să se extindă: Care sunt ţările prioritare

Potrivit raportului privind extinderea blocului comunitar, prioritatea este primirea ţărilor din Balcanii de Vest, în timp ce candidatura Turciei este pusă între paranteze de regimul Erdogan, care prin politicile sale îndepărtează ţara de un viitor european. Raportul a stârnit nemulţumirea Ankarei, care a reacţionat prin vocea adjunctului ministrului de externe. Amănunte în corespondenţa de la Lucian Pîrvoiu.

Uniunea Europeană este hotărâtă să îşi continue extinderea în viitorul mediu în ţări din Balcanii de Vest, mai ales după rezolvarea diferendului cu Grecia privind numele Macedoniei de Nord. În privinţa aderării Turciei, lucrurile sunt mult mai complicate.

Sincron Federica Mogherini, înalt reprezentant al UE: "Turcia e un partener cheie, un vecin strategic pentru UE, graţie vecinătăţii cu volatilul Orient Mijlociu, important pentru ambele părţi. Guvernul turc îşi declară angajamentul pentru aderarea la UE, dar constatăm că ţara se îndepărtează de la acest obiectiv."

Regimul Erdogan a reuşit să compromită aspiraţiile europene ale Turciei, din cauza derapajelor de la valorile europene, precum libertatea presei sau drepturile omului. Raportul Uniunii Europene a stârnit nemulţumirea Ankarei.

Faruk Kaymakci, adjunct al ministrului de externe: "Acest raport reflectă mai degrabă criza existenţială a Uniunii Europene. Este imposibil pentru noi să acceptăm critica injustă şi disproporţionată din acest raport. "

Turcia este un candidat perpetuu la Uniunea Europeană. Ea şi-a depus candidatura în 1999 şi a început negocierile în 2005, însă acestea nu au avansat, atât din cauza situaţiei interne, dar şi a scepticismului unora dintre liderii europeni în privinţa vocaţiei europene a statului turc.