EXTERN

UE a început un dialog politic la nivel înalt cu 6 ţări din Balcanii de Vest privind perspectivele lor de aderare la blocul comunitar

Uniunea Europeană a început un dialog politic la nivel înalt cu 6 ţări din Balcanii de Vest privind perspectivele lor de aderare la blocul comunitar. Discuţiile reprezintă o primă etapă de pregătire a acestor ţări pentru summit-ul UE de la Zagreb, din luna mai.

Preşedintele Consiliului European, Charles Michel, a anunţat un "dialog sincer" cu liderii Macedoniei de Nord, Serbiei, Kosovo, Albaniei, Muntenegrului şi Bosniei. La discuţii au mai participat preşedintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, şi şeful diplomaţiei UE, Josep Borrell. Eu au comunicat că UE trebuie să convină cu cele şase ţări asupra unei proceduri mai stricte de aderare, solicitată de Franţa. Asta în condiţiile în care Parisul a blocat, în octombrie, deschiderea negocierilor de aderare pentru Macedonia de Nord şi Albania, chiar dacă aceste ţări îşi îndepliniseră angajamentele asumate.
 
Pentru a răspunde condiţiilor puse de Franţa, Comisia Europeană a prezentat deja proiectul unei proceduri mai stricte de aderare la UE. Potrivit acestuia, ţările europene vor putea întrerupe procesul de aderare sau să oblige o ţară candidată să reia negocierile, pe anumite capitole, de la zero. Propunerea nu schimbă, însă, regulile de aderare.
 
Liderii ţărilor balcanice, care aspiră la integrarea în UE, se arată mulţumiţi de propunerile înaintate de Comisia Europeană. Ei şi-au exprimat optimismul că guvernele ţărilor lor, vor face faţă noii metodologii de aderare.
 
Muntenegru şi Serbia sunt, deja, candidate la aderare. Macedonia de Nord şi Albania îşi aşteaptă rândul, după ce Comisia Europeană va prezenta, în martie, un raport asupra progreselor făcute de cele două ţări. Bosnia şi Kosovo aspiră şi ele să devină membre ale blocului comunitar, iar summitul UE, programat pentru 17 mai, la Zagreb, va arăta ce perspective au în acest sens.