UE a început discuţiile cu privire la certificatele de vaccinare anti-Covid pentru călători
Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

UE a început discuţiile cu privire la certificatele de vaccinare anti-Covid pentru călători

Ţările membre ale Uniunii Europene au început, luni, să discute dacă cei care se vaccineaza anti-Covid ar trebui să aibă o libertate de mişcare mai mare vara aceasta faţă de restul populaţiei, transmite Digi24.ro

Miniştrii celor 27 de state membre au discutat şi despre o coordonare mai bună pentru distribuţia vaccinurilor după ce mai multe ţări au spus că primesc stocuri de vaccinuri pentru Covid-19 mai mici decât se aşteptau şi s-au plâns de incertitudinea privind livrările viitoare, însă, subiectul va fi reluat la sfârşitul acestei săptămâni. 

Liderii ţărilor UE au păreri împărţite despre existenţa certificatelor de vaccinare

Săptămâna trecută, ministrul de externe al Greciei, Kyriakos Mitsotakis, a propus ideea unui certificat european de vaccinare, care să permită deţinătorilor să reia călătoriile transfrontaliere care au fost grav afectate de pandemie şi astfel, să ajute la revitalizarea turismului.

Totodată, ministrul german de externe, Heiko Maas, a susţinut că persoanele vaccine ar trebui să revină curând în restaurante şi cinematografe, în timp ce alţi miniştri au criticat acest punct de vedere.

La rândul său, vicepreşedintele Comisiei Europene, Maros Sefcovic, a declarat că este foarte important să se sublinieze faptul că vaccinarea este voluntară şi astfel fiecare alege dacă vrea sau nu să fie vaccinat. De asemenea, a mai adăugat că persoanele care nu pot sau nu doresc să se vaccineze nu ar trebui să aibă drepturi limitate.

Cu toate acestea, vaccinarea ar putea deveni o condiţie pentru călătorie, la fel cum este în momentul de faţă cu testele Covid.

„Vor exista diferite opţiuni pentru modul în care ne ocupăm de călătorie, s-ar putea adăuga posibilitatea certificatului electronic de vaccinare”, a mai spus preşedintele Comisiei Europene.

În ce măsură pot transmite virusul cei vaccinaţi? 

Pe de altă parte, reprezentantul Germaniei, Michael Roth, a susţinut că este foarte important să se stabilească dacă persoanele vaccinate pot transmite sau nu virusul altor persoane.

Pentru moment, UE lucrează pentru a se asigura că datele privind vaccinarea pot fi colectate electronic într-o formă comună. Centrul European pentru Prevenirea şi Controlul Bolilor va începe să colecteze date din această săptămână cu privire la vaccinurile livrate şi vaccinările pe ţară.

Totodată, Sefcovic a spus că ţările UE trebuie să se sincronizeze într-o mai mare măsură pentru a ajuta la menţinerea deschiderii pieţei sale unice, care permite libertatea de circulaţie a persoanelor şi a lucrătorilor.

Similare
RECOMANDĂRI