EXTERN

Ucraina le cere SUA şi Germaniei să sancţioneze Gazprom pentru că foloseşte livrarea de gaze drept armă

post-img

Ucraina a cerut vineri Statelor Unite şi Germaniei să impună sancţiuni faţă de compania de gaze a Rusiei, Gazprom, pe care o acuză de folosirea energiei ca armă, după ce gigantul energetic a implementat un acord de tranzit cu Ungaria care privează Kievul de stocurile de gaze, transmite Reuters.

În condiţiile acordului cu Budapesta pentru furnizarea de gaze pe termen lung, care a început vineri, Gazprom nu va mai livra gazele sale Ungariei prin Ucraina, ci prin Serbia şi Austria.

Aceasta privează Ucraina de veniturile încasate în urma tranzitului pe teritoriul său şi mai înseamnă că nu va mai putea importa gaze folosind gazoductul care livra către Ungaria, precum a făcut-o din 2015 ca modalitate de a nu cumpăra combustibilul direct de la ruşi.

Legăturile cu Moscova sunt în criză de la anexarea Crimeei în 2014 şi din cauză că Federaţia a susţinut un conflict separatist în estul Ucrainei.

Yuriy Vitrenko, şeful celei mai mari companii ucrainene de gaz şi petrol, a cerut Washingtonului şi Germaniei să onoreze ceea ce el a numit ca fiind angajamente de a fi mai duri cu Moscova, în contextul gazoductului Nord Stream 2 care livrează gaze din Rusia până în Germania.

„Kremlinul face asta intenţionat. Nici măcar nu este vorba de ameninţare, este folosirea evidentă a gazului ca o armă”, a scris Vitrenko pe Facebook.

„O declaraţie comumă emisă de SUA şi Germania spune că dacă Kremlinul foloseşte gazul drept armă, ar urma un răspuns adecvat. Aşteptăm impunerea sancţiunilor asupra a 100% din subsidiaritatea Gazpromului, operatorul Nord Stream 2”, a declarat acesta. El se referea la un acord dintre Berlin şi Washington în privinţa Nord Stream 2, acord ce a fost încheiat în iulie.

Disputa vine într-un moment sensibil pentru Rusia, care vrea ca Germania să certifice gazoductul Nord Stream 2, având în vedere că a fost finalizat. Rusia se confruntă cu acuzaţii din partea criticilor Kremlinului că încearcă să accelereze procesul de aprobare prin îngreunarea livrărilor de gaze către Europa într-o perioadă în care există o criză a sectorului energetic în care preţurile la gaze au explodat.

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dimitri Peskov, spune că Rusia îşi îndeplineşte obligaţiile din contractele existente pentru livrarea de gaze.  Compania germană de utilităţi Uniper, parte a grupului de companii occidentale care sprijină Nord Stream 2, a declarat vineri că nu se aşteaptă ca Nord Stream 2 să contribuie la atenuarea crizei de pe piaţa mondială a gazelor naturale în această iarnă, deoarece este puţin probabil ca o licenţă de operare să vină rapid, transmite Mediafax, care citează Reuters.

Conform acordului finalizat cu Ungaria la sfârşitul lunii august, şi care a intrat în vigoare de la 1 octombrie, Gazprom va expedia anual 4,5 miliarde de metri cubi de gaze către Ungaria, prin două rute: 3,5 miliarde de metri cubi prin Serbia şi 1 miliard de metri cubi prin Austria.

Livrările de gaze ruseşti prin conducta Yamal-Europa au scăzut vineri cu aproape 77% faţă de joi, au arătat datele operatorului de reţea Gascade, deoarece Gazprom a rezervat doar o treime din capacitatea disponibilă pentru luna octombrie.

Compania rusă a declarat în repetate rânduri că furnizează gaze clienţilor în deplină conformitate cu contractele existente şi a precizat că şi-ar putea suplimenta livrările odată ce Nord Stream 2 va fi lansat.