Turcia a vândut Ucrainei mai multe drone Bayraktar fără ştirea Rusiei, provocând un val de reproşuri de la Moscova
Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

Turcia a vândut Ucrainei mai multe drone Bayraktar fără ştirea Rusiei, provocând un val de reproşuri de la Moscova

Potrivit publicaţiei americane Bloomberg, care citează surse proprii, compania turcească Baykar Makina a vândut Ucrainei mult mai multe drone de atac decât a anunţat anterior, provocând astfel un val de reproşuri din partea autorităţilor ruse. În plus, noi contracte pentru livrarea de drone urmează să fie încheiate în perioada următoare.

Bloomberg nu a menţionat cu exactitate numărul de drone de atac de tip Bayraktar TB2 aflate în prezent în dotarea Forţelor Armate ale Ucrainei, dar alte cel puţin 24 de aparate de zbor fără pilot sunt pregătite pentru livrarea în interesul Kievului.

“Începând din anul 2019, Ankara a vândut Ucrainei zeci de drone, împreună cu staţii de conducere şi rachete pentru acestea. Prin vânzarea dronelor Bayraktar, Turcia a devenit unul dintre aliaţii principali ai Ucrainei”, se arată în articolul din Bloomberg, preluat de sursa rusească Topcor.ru.

 

Ucraina ar fi interesată şi de drone Bayraktar Akinci

 

Recent, pe Internet au apărut fotografii cu drone medii Bayraktar TB2 şi grele Akinci cu însemnele Forţelor Armate ale Ucrainei, ceea ce ar putea indica existenţa unor negocieri între Kiev şi Ankara privind livrările viitoarea ale celei  mai recente drone turceşti.

Bayraktar Akinci este o dronă de cercetare şi atac, cu rază lungă de acţiune la altitudine mare, capabilă să transporte o sarcină utilă de 1.350 de kilograme. Greutatea maximă la decolare a dronei depăşeşte 5,5 tone, iar durata de zbor a acesteia este de 24 de ore. Între altele, drona poate să întrebuinţeze rachete de croazieră SOM fabricate în Turcia, cu o bătaie de aproximativ 200 de kilometri şi o greutate de 230 de kilograme. Drona Akinci poate transporta simultan două rachete de acest tip.

După cum scrie Bloomberg, mai multe proiecte comune sunt în curs de negociere între Ucraina şi Turcia. Este vorba, în special, despre dezvoltarea şi producerea unei rachete purtătoare de clasă medie, pe baza rachetei Zenit-2, cu două stadii de ardere. Transferul unor astfel de tehnologii va permite Ankarei să urgenteze crearea propriilor rachete balistice cu rază scurtă şi medie de acţiune.

Trebuie precizat faptul că, în seara zilei de 03 decembrie, preşedinţii Federaţiei Ruse şi Turciei, Vladimir Putin şi Recep Tayyip Erdogan, au purtat o convorbire telefonică, în cadrul căreia au discutat, între altele, şi despre conflictul din estul Ucrainei. Liderul de la Kremlin a subliniat cu această ocazie acţiunile provocatoare ale Forţelor Armate ale Ucrainei, inclusiv în ceea ce priveşte întrebuinţarea dronelor de producţie turcească în Donbas. Cei doi preşedinţi au convenit că încercările de a exercita presiuni asupra republicilor nerecunoscute nu vor duce la o soluţionare a conflictului, ci la o agravare a acestuia.

 

Ucraina nu trebuie să-şi facă iluzi privind invulnerabilitatea dronelor Bayraktar TB2

 

Comentariul autorului: Bazându-se pe experienţele obţinute în timpul unor conflicte recente, precum cele din Siria, Libia, dar mai ales din Nagorno-Karabakh, Ucraina a ales să mizeze pe dronele turceşti de tip Bayraktar, care s-au dovedit a fi extrem de eficiente, sunt relativ uşor de procurat şi nu sunt nici foarte scumpe.

Cu toate acestea, potrivit experţilor militari, inclusiv americani, militarii ucraineni nu trebuie să-şi facă iluzii cu privire la invulnerabilitatea dronelor turceşti. Moscova a ţinut şi ea cont de lecţiile învăţate în ultimele conflicte şi are pregătite răspunsuri pentru lupta împotriva dronelor Bayraktar. Este vorba, în primul rând, despre mijloace de război electronic, sisteme de rachete antiaeriene şi propriile drone de luptă.

După cum a informat recent şi publicaţia Forbes, Rusia dispune de sisteme moderne de război electronic, de apărare antiaeriană şi de staţii radar, cu ajutorul cărora poate găsi şi neutraliza uşor dronele Bayraktar TB2, fără ca acestea să creeze o ameninţare la adresa forţelor şi mijloacelor din raioanele de ducere a luptelor.

Este vorba, în primul rând, despre complexul de rachete şi artilerie antiaeriană Pantsir, modernizat pentru lupta împotriva dronelor, precum şi de o serie de drone puternice precum Orion, Orlan-10 şi Outpost. Acestea din urmă sunt capabile să efectueze cercetarea la distanţe medii şi lungi, precum şi să transmită date despre ţinte la lansatoarele multiple de proiectile reactive Smerch. De asemenea, partea rusă dispune şi de drone kamikaze Kub şi Lancet, care au fost testate în exerciţii şi în timpul ostilităţilor din Siria.

Similare
RECOMANDĂRI