Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

Turcia a oprit ofensiva în Siria. Încetarea focului este valabilă 120 de ore

Turcia va continua ofensiva în nordul Siriei dacă acordul cu Statele Unite, încheiat ieri, nu va fi respectat, a avertizat preşedintele Erdogan. Deocamdată însă, luptele au încetat în urma vizitei la Ankara a emisarilor americani, vicepreşedintele Mike Pence şi secretarul de stat Mike Pompeo.

Preşedintele Erdogan a afirmat că Turcia şi Statele Unite vor implementa împreună acordul care prevede retragerea miliţiilor kurde din nordul Siriei.

Recep Tayyip Erdogan a precizat că este de acord ca armata siriană guvernamentală să preia controlul zonei după retragerea luptătorilor kurzi.

Zona de securitate de-a lungul frontierei Turciei are o lungime de 440 de kilometri şi o adâncime de 32 de kilometri, suficient pentru a se evita atacuri împotriva oraşelor turceşti de graniţă.

Recep Tayyip Erdogan, preşedintele Turciei: Din acest moment există o perioadă de 120 de ore de încetare a focului. În această perioadă, gruparea teroristă Miliţiile pentru Apărarea Poporului se va retrage din această regiune, în special din zona de securitate. Aşa cum a explicat preşedintele Trump, zona de securitate se întinde de-a lungul frontierei Turciei.

Preşedintele Donald Trump, care a intervenit decisiv în negocieri, are perspectiva originală.

Donald Trump, preşedintele SUA: A fost neconvenţional ce am făcut. Mi-am spus că vor trebui să se lupte un pic. Uneori, trebuie să-i laşi să se lupte puţin.

În ciuda acordului, în oraşul Ras al Ain se mai văd nori de fum în urma exploziilor şi se mai aud focuri de armă.

Miliţiile kurde susţin că Turcia nu respectă încetarea focului iar armata şi aviaţia continuă să lovească inclusiv zone locuite de civili.

Ofensiva turcă, declanşată după retragerea celor 1000 de militari americani, a creat o nouă dramă umanitară: 200.000 de oameni au fugit din calea luptelor.

Similare
RECOMANDĂRI