Tsipras îl felicită pe prim-ministrul macedonean pentru schimbarea numelui ţării
Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

Tsipras îl felicită pe prim-ministrul macedonean pentru schimbarea numelui ţării

Prim-ministrul grec Alexis Tsipras l-a felicitat vineri pe omologul său macedonean, Zoran Zaev, după votul istoric al deputaţilor la Skopje pentru redenumirea ţării lor în "Republica Macedonia de Nord", au anunţat serviciile premierului grec.

"Prim-ministrul l-a felicitat pe dl Zaev pentru încheierea cu succes a procesului vizând revizuirea constituţiei Fostei Republici Iugoslave a Macedoniei", se precizează într-un comunicat.

Cu toate acestea, schimbarea numelui va intra în vigoare numai după ce deputaţii greci vor ratifica la rândul lor acordul încheiat vara trecută de prim-miniştrii Zoran Zaev şi Alexis Tsipras.

Deşi are nevoie doar de o majoritate simplă, Alexis Tsipras dispune de o slabă marjă de manevră (153 deputaţi din 300). Aliatul său, Panos Kammenos, ministrul apărării şi liderul unui mic partid suveranist, a ameninţat că va demisiona.

Prim-ministrul grec a anunţat săptămâna trecută că Parlamentul de la Atena va fi convocat să decidă asupra acestui acord de la Prespes, după numele localităţii de frontieră din nordul Greciei unde a fost încheiat, până la sfârşitul lunii.

Şi un vot separat asupra unui protocol care să permită Macedoniei să adere la NATO va avea loc "la scurt timp după aceea", a mai declarat Tsipras la Open TV.

Acest acord a fost încheiat după luni de negocieri. Disputa asupra numelui Macedoniei afectează relaţiile dintre Atena şi Skopje de aproape treizeci de ani.

Votul istoric al deputaţilor macedoneni a atins majoritatea de două treimi.

Atena s-a angajat să ridice vetoul său asupra negocierilor de aderare a Skopje la UE, când problema numelui ar fi rezolvată.
Similare
RECOMANDĂRI