Trump îşi face planuri de răzbunare împotriva republicanilor care l-au trădat în timp ce procesul din Senat se apropie cu paşi repezi
Vizualizari:

Trump îşi face planuri de răzbunare împotriva republicanilor care l-au trădat în timp ce procesul din Senat se apropie cu paşi repezi

Divergenţele republicane cu privire la cel de-al doilea proces de destituire a lui Donald Trump s-au conturat mai clar duminică, în timp ce fostul preşedinte al SUA şi-a petrecut primul său weekend după ieşirea din funcţie şi, cel mai probabil, s-a gândit cum s-ar putea răzbuna pe republicanii care l-au trădat, scrie The Guardian.

Încă digerând înfrângerea electorală prin care a trecut, la patru zile după ce a părăsit Casa Albă, Trump continuă să facă aluzii la crearea unui nou partid politic, o ameninţare pe care unii o consideră un truc pentru a-i face pe senatori să se gândească mai bine odată cu demararea procesului său din Senat, în a doua săptămână din februarie.

Trump şi-a petrecut weekend-ul la reşedinţa Mar-a-Lago din Florida, împărţindu-şi timpul între partidele de golf şi discuţiile despre cum să rămână relevant şi influent pe scena politică şi cum să-i dea la o parte pe republicanii care l-au trădat şi au votat punerea sa sub acuzare, a scris The Washington Post reported.

Conform sursei citate, Trump spune că ameninţarea cu formarea unui partid Maga (Make America Great Again) sau Patriot, i-ar putea oferi o strategie prin care să-i împiedice pe senatorii republicani să voteze pentru condamnarea lui. O sentinţă de vinovăţie la acuzaţia de instigare la violenţă ar putea duce la pierderea oricărei posibilităţi de a mai ocupa o funcţie publică în viitor.

Luni, democraţii vor trimite în Senat articolul unic de punere sub acuzare prin care îl acuză pe Trump de „incitare la insurecţie” pentru rolul pe care l-a avut în asaltul asupra Capitoliului din 6 ianuarie, când o mulţime violentă a pătruns în sediul Congresului american, care se pregătea să valideze victoria lui Joe Biden în alegerile prezidenţiale din 3 noiembrie 2020.

Trimiterea articolului de punere sub acuzare către Senat ar da startul procedurii din camera superioară a Congresului, care este similară unui proces de instanţă.

Republicanii anti-Trump 
Printre republicanii care se află în vizorul lui Trump se numără Liz Cheney, guvernatorul Georgiei Brian Kemp, dar şi alţii care au refuzat să îl susţină în declaraţiile lui privind fraudarea alegerilor prezidenţiale şi care, de asemenea, l-au acuzat de incitare la violenţă.

Duminică, mai mulţi republicani au avut discuţii contradictorii privind procesul lui Trump şi viitorul partidului. Mitt Romney, senatorul de Utah, este unul dintre cei mai acerbi critici ai lui Trump şi este, de altfel, singurul republican care a votat împotriva sa la procesul de anul trecut, când Donald Trump a fost acuzat de „obstrucţionarea Congresului” şi „abuz de putere”.

Romney a declarat că este constituţional ca Donald Trump să fie pus sub acuzare, chiar dacă nu mai este preşedinte.

Alături de Romney, se preconizează ca şi alţi republicani, printre care Lisa Murkowski din Alaska, Susan Collins din Maine şi Ben Sasse din Nebraska, să voteze împotriva fostului preşedinte.

Pentru ca Trump să fie exclus din funcţii publice pentru tot restul vieţii, este nevoie voturile a 17 republicani, pe lângă cele 50 din partea democraţilor.

Republicanii pro-Trump
Pe de altă parte, există şi republicani care încă sunt de partea fostului preşedinte. Spre exemplu, Marco Rubio consideră procesul împotriva lui Trump ca fiind „stupid şi contraproductiv” şi este de părere că, mai degrabă, preşedintele trebuie iertat pentru a nu agita şi mai mult lucrurile.

„Avem deja un foc aprins în ţara asta şi este ca şi cum am lua o canistră de benzină şi am turna-o deasupra focului”, a declarat  Rubio pentru Fox News.

Totodată, John Cornyn din Texas îl susţine pe Donald Trump şi ameninţă democraţii cu răzbunarea.

„Dacă este o idee bună să acuzaţi şi să judecaţi foşti preşedinţi, ce credeţi că se va întâmpla cu foştii preşedinţi democraţi atunci când republicanii vor obţine majoritatea în 2022? Gândiţi-vă la asta şi haideţi să facem ceea ce e mai bine pentru ţară”, a scris Cornyn pe Twitter.

Rămâne de văzut care va fi soarta fostului preşedinte Donald Trump şi câţi republicani îl vor trăda din nou şi vor vota împotriva sa la procesul de destituire care începe din 8 februarie.
Similare
RECOMANDĂRI