Trump face declaraţii contradictorii: Voi distruge economia Turciei, Rusia – ”o nenorocită”
Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

Trump face declaraţii contradictorii: Voi distruge economia Turciei, Rusia – ”o nenorocită”

Luni, 7 octombrie, preşedintele american Donald Trump a scris pe Twitter, în maniera sa obişnuită care nu tolerează alte opinii, despre mai multe probleme de politică externă.

El a promis că va distruge economia Turciei dacă aceasta va lua măsuri care să depăşească ceea ce îi este permis. „După cum am spus mai devreme, dacă Turcia face ceva pe care eu, cu toată înţelepciunea mea enormă şi inegalabilă, o consider dincolo de cadru, voi distruge şi distruge complet economia turcească, aşa cum am făcut înainte”, a scris şeful Casei Albe

Comentând retragerea trupelor americane din nord-estul Siriei, Trump a scris că a venit momentul ca Statele Unite să ”iasă din aceste războaie nesfârşite” şi armata americană să se întoarcă acasă. Dar el a promis că SUA vor monitoriza în continuare situaţia din acele părţi ale lumii de unde se retrag trupele şi, dacă va fi necesar, armata SUA se poate întoarce acolo întotdeauna pentru a restabili ordinea.

Trump a adăugat că Turcia, împreună cu Europa şi alte ţări, ar trebui să „fie atente cu luptătorii ISIS capturaţi şi familiilor lor”. Şeful Statelor Unite a notat că a făcut în această zonă „mult mai mult decât se aştepta oricine, inclusiv înfrângerea totala a califatului ISIS”. „Acum a venit timpul pentru alte forţe din regiune, dintre care unele au mari oportunităţi de a-şi apăra teritoriul”, a încheiat preşedintele.

Vorbind despre retragerea trupelor din Siria, şeful Casei Albe a spus că Rusia şi China sunt foarte nemulţumite de acest fapt, deoarece Moscova şi Beijingul doresc să vadă Statele Unite captive în războaie interminabile.

„Am ales să ies din aceste războaie ridicole nesfârşite în care sarcina marii noastre armate a fost să menţină ordinea pentru acei oameni care nici macar nu iubesc Statele Unite. Cele mai nefericite două ţări în acest sens sunt Rusia şi China, pentru că le-a plăcut să ne vadă în aceste mlaştini cheltuind miliarde de dolari”, a scris Trump pe Twitter.

Amintim, pe 7 octombrie, preşedintele turc Tayyip Erdogan a anunţat că Statele Unite au început să retragă trupele din nord-estul Siriei, unde Ankara intenţionează să efectueze o operaţiune pentru crearea unei zone de securitate. Cu o săptămână mai devreme, Erdogan a spus că Turcia intenţionează să acţioneze independent în ceea ce priveşte crearea unei zone de securitate la est de râul Eufrat, în Siria, deoarece nu a reuşit să obţină rezultatul dorit în negocierile cu Statele Unite. Pe 6 octombrie, preşedintele turc a purtat conversaţii telefonice cu Trump, după care Casa Albă a anunţat că Washingtonul nu va susţine sau participa în niciun fel la operaţiunea militară a Turciei în nordul Siriei.

Similare
RECOMANDĂRI