Trump confirmă o operaţiune de expulzare a imigranţilor ilegali la sfârşitul acestei săptămâni
Sursa foto:Mother Jones Vizualizari:

Trump confirmă o operaţiune de expulzare a imigranţilor ilegali la sfârşitul acestei săptămâni

Preşedintele american Donald Trump a confirmat vineri că la sfârşitul acestei săptămâni va începe o vastă operaţiune de arestare şi de expulzare a imigranţilor fără documente în zece oraşe, precizând că nu este îngrijorat în legătură cu notificarea prealabilă.

"Ei au venit ilegal", le-a spus Trump jurnaliştilor din grădina Casei Albe, afirmând că poliţia pentru imigraţie "îi va trimite (pe imigranţii clandestini) în ţara lor" de origine.

El a mai declarat că nu este îngrijorat că planurile sale în privinţa arestărilor au devenit cunoscute public, spunând că expulzările nu sunt un secret. "Dacă se află, se află", a adăugat Trump.

Liderul de la Casa Albă a avertizat în luna iunie în legătură cu pregătirea acestor expulzări, care au fost dezvăluite anterior de cotidianul New York Times. Potrivit unor foşti şi actuali oficiali citaţi de publicaţie, cel puţin 2.000 de familii de imigranţi riscă expulzarea şi vor fi ţintele raziilor, scrie Agerpres.

Statele Unite ale Americii vor un proces de expulzare a milioane de imigranţi fără acte în regulă, care au sosit în SUA în mod ilegal, a afirmat Trump la 17 iunie, într-o postare pe Twitter.

"Ne vom concentra cât mai mult posibil pe infractori", a mai spus Trump vineri.

Primarii mai multor oraşe care ar urma să fie luate ca ţintă au transmis că nu vor coopera în privinţa expulzărilor cu Autoritatea naţională privind imigraţia şi controlul vamal.

Susţinătorii imigranţilor au spus că apariţia în avans a informaţiilor despre razii i-ar putea ajuta pe unii dintre cei vizaţi să scape de arest.

Liderul de la Casa Albă a făcut din lupta împotriva imigraţiei ilegale una din mărcile preşedinţiei sale. În primăvara lui 2017, administraţia sa a decretat o politică de 'toleranţă zero' la frontiera cu Mexicul, care a condus la separarea a sute de familii.

Dramele trăite de aceste familii au declanşat nemulţumire inclusiv în rândul republicanilor, astfel că miliardarul a ordonat în iunie 2017 stoparea măsurii.

De atunci, fluxurile migratorii au crescut constant, cu un număr tot mai mare de sosiri de familii şi de minori originari în principal din Honduras, Guatemala şi El Salvador.

În mai, peste 144.000 de migranţi au fost arestaţi sau expulzaţi la frontiera de sud, comparativ cu o medie de 20.000 în primele luni al preşedinţiei lui Donald Trump.
Similare
RECOMANDĂRI