EXTERN

Tribunalul UE respinge cererea Nord Stream de anulare a directivei europene a gazelor ca fiind „inadmisibilă”

post-img

Tribunalul Uniunii Europene, a doua cea mai importantă instanţă europeană după CJUE, a respins, miercuri, o contestaţie a operatorilor conductelor Nord Stream 1 şi Nord Stream 2 împotriva regulilor cuprinse în directiva europeană a gazelor naturale, instanţa afirmând că este decizia fiecărui stat membru să o transpună în legislaţia naţională.

Decizia Tribunalului vine după ce Autoritatea de reglementare în domeniul energiei din Germania (Bundesnetzagentur) a refuzat săptămâna trecută să acorde o derogare de la Directiva UE privind gazele naturale pentru operatorii gazoductului Nord Stream 2, scrie Calea Europesnă.

Decizia Autorităţii de reglementare în domeniul energiei din Germania înseamnă costuri şi întârzieri mai mari pentru consorţiul Nord Stream 2, deoarece sugerează că ar putea fi nevoie să fie înfiinţată o companie care să se ocupe de transportul gazelor şi de asemenea să fie cerute oferte de la terţe părţi care să participe la licitaţii.

În hotărârea sa, Tribunalul aminteşte că directiva gazelor din 2009 şi modificată în 2019 precizează că operatorii conductelor de gaze care leagă un stat membru al UE şi o ţară terţă au “obligaţia de a separa sistemele de transport şi operatorii de sisteme de transport şi de a introduce un sistem de acces terţ nediscriminatoriu la sistemele de transport şi distribuţie a gazelor pe baza tarifelor publicate”.

Operatorii Nord Stream 1 şi Nord Stream 2 au solicitat anularea parţială a directivei de modificare şi anularea acestei directive în totalitate.

“Tribunalul respinge aceste acţiuni ca inadmisibile. În ceea ce priveşte atât Nord Stream 2 AG, cât şi Nord Stream AG, Tribunalul constată că acestea nu sunt direct vizate de directiva de modificare”, se arată în decizia Tribunalului UE.

Nord Stream 2 a anunţat că are la dispoziţie două luni pentru a contesta decizia.

Noua directivă UE privind gazele naturale invocată reprezintă un act legislativ al Uniunii negociat în timpul preşedinţiei României la Consiliului Uniunii Europene, normele privind “unbundling” fiind un element cheie al directivei. În luna februarie a anului 2019, preşedinţia României la Consiliul UE şi Parlamentul European au încheiat acordul privind revizuirea directivei pentru importul de gaze naturale, un text legislativ care stipulează ”principiile legislaţiei UE în materie de energie vor fi aplicate tuturor conductelor de gaz din şi înspre ţările terţe”.