EXTERN

Traficanţii din Africa de Sud transformă coarnele de rinocer în bijuterii pentru a înşela vigilenţa poliţiei

post-img

Comerţul cu coarne de rinocer este ilegal, aşa că traficanţii le transformă în bijuterii pentru a putea înşela controalele, este concluzia unei anchete realizate de organizaţia nonguvernamentală pentru apărarea drepturilor animalelor Traffic, informează AFP.

Până în prezent, capturile se limitau la coarne întregi sau tăiate pe jumătate. De acum înainte, „pentru a evita să fie prinşi, traficanţii de origine chineză care operează în Africa de Sud transformă coarnele de rinoceri în perle, brăţări şi pulbere care au ca destinaţie consumatorii din Asia, în principal Vietnam şi China”, explică reprezentanţii Traffic.

Poliţia sud-africană a descoperit ateliere unde sunt sculptate bijuterii din coarne de rinocer, potrivit raportului organizaţiei nonguvernamentale.

„Avem de-a face cu un fenomen în creştere”, a explicat colonelul Johan Jooste, şeful departamentului pentru specii pe cale de dispariţie, o unitate de elită a poliţiei sud-africane. „Traficanţii nu mai vor să exporte coarne întregi. Le decupează sub formă de discuri sau sub formă de perle pentru a nu fi detectaţi”, a adăugat acesta în raportul Traffic.

Pudra din coarne de rinocer este un produs foarte căutat în medicina tradiţională chineză, chiar dacă proprietăţile ei terapeutice nu au fost demonstrate ştiinţific. Aceasta este transformată apoi în bijuterii care sunt exportate şi vândute în Asia ca „obiecte de lux”, a explicat unul dintre autorii raportului, Julian Rademeyer.

Preţul unui kilogram de corn de rinocer poate ajunge şi la 60.000 de dolari pe piaţa neagră din Asia.

Coarnele întregi, simbol al influenţei şi bogăţiei, continuă să fie oferite cadou în Asia. „Este vorba despre efectul Ferrari”, spune Julian Rademeyer.

Transformarea coarnelor de rinocer în bijuterii îngreunează munca poliţiei, a subliniat expertul. „Cine va aresta pe un aeroport o persoană care poartă o brăţară sau un colier?”.

Traficanţii folosesc şi alte tehnici pentru a scăpa de vigilenţa poliţiei: coarnele sunt învelite în hârtie de aluminiu, acoperite cu pastă de dinţi, şampon sau ceară pentru a ascunde mirosul provocat de procesul de descompunere.

În decursul ultimelor decenii, mai mult de 7.200 de rinoceri au fost ucişi în Africa pentru a răspunde cererii de produse din Asia. În prezent, pe continent au mai rămas 25.000 de exemplare, dintre care un procent de 79% trăieşte în Africa de Sud, potrivit datelor Traffic.