The Guardian: Cel puţin 6.500 de muncitori migranţi au murit în Qatar în timpul pregătirilor pentru Cupa Mondială din 2022
Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

The Guardian: Cel puţin 6.500 de muncitori migranţi au murit în Qatar în timpul pregătirilor pentru Cupa Mondială din 2022

Peste 6.500 de muncitori migranţi din India, Pakistan, Nepal, Bangladesh şi Sri Lanka au murit în Qatar în ultimii 10 ani, de când emiratul arab a câştigat dreptul de a găzdui turneul final al Cupei Mondiale din 2022, dezvăluie The Guardian.

Datele, adunate cu ajutorul surselor guvernamentale, arată că 12 muncitori migranţi din aceste cinci ţări asiatice au murit în fiecare săptămână în Qatar începând cu 2010, când străzile din Doha s-au umplut de oameni care sărbătoreau reuşita ţării lor.

Datele adunate din India, Bangladesh, Nepal şi Sri Lanka arată că 5.927 de muncitori migranţi au murit în intervalul 2011-2020. Datele ambasadei statului Pakistan în Qatar adaugă încă 824 de morţi ale muncitorilor pakistanezi, între 2010 şi 2020.

Bilanţul total este mai mare, întrucât aceste cifre nu includ decesele muncitorilor din mai multe ţări care au trimis forţă de muncă considerabilă în Qatar, precum Filipine sau Kenya. Totodată, bilanţul nu include morţile din ultimele luni ale anului 2020.

Qatar construieşte stadioane, drumuri, un aeroport şi un oraş pentru finală

În ultimii 10 ani, Qatar a declanşat o serie de proiecte fără precedent, în mare parte dedicate turneului de fotbal din 2022. Pe lângă şapte stadioane noi, zeci de proiecte mari de infrastructură au fost finalizate sau sunt în curs de finalizare, inclusiv un nou aeroport, drumuri, sisteme de transport în comun, hoteluri şi un nou oraş, care va găzdui finala Campionatului Mondial.

Deşi decesele nu sunt categorisite pe ocupaţie sau loc de muncă, este probabil ca mulţi muncitori să fi murit în timp ce erau angajaţi în cadrul acestor proiecte dedicate Cupei Mondiale, spune Nick McGeehan, director al FairSquare Projects, un grup specializat în drepturile muncitorilor în zona Golfului. "O mare parte din muncitorii migranţi care au murit începând cu 2011 se aflau în ţară doar pentru că statul Qatar a câştigat dreptul de a găzdui Cupa Mondială", a spus McGeehan.

Au existat 37 de morţi ale muncitorilor legate direct de construcţia stadioanelor, dintre care 34 au fost considerate ca petrecându-se în afara programului de lucru de către comitetul organizatoric al evenimentului. Experţii au pus la îndoială acest termen deoarece a fost uneori folosit pentru a descrie morţi petrecute la locul de muncă, inclusiv în cazul unor muncitori care s-au prăbuşit şi au murit pe şantierele stadioanelor.

Descoperirea publicaţiei The Guardian arată cum Qatar n-a reuşit să-şi protejeze forţa de muncă străină de 2 milioane de oameni, dar nici să investigheze rata mortalităţii ridicate în rândul muncitorilor, majoritatea tineri.

Majoritatea muncitorilor au murit din "cauza naturale"

Bilanţul sumbru din Qatar este dezvăluit în liste lungi de date oficiale care prezintă şi cauzele morţii: cădere de la înălţime, asfixiere prin spânzurare, cauze necunoscute din cauza descompunerii. Dar, printre cauze, cea mai des întâlnită este "moartea din cauza naturale", deseori atribuită stopului respirator sau infarctului.

Datele obţinute de "The Guardian" arată că 69% dintre decesele muncitorilor din India, Nepal sau Bangladesh au fost considerate ca producându-se din cauze naturale. În rândul indienilor, procentul este de 80%.

Publicaţia britanică a scris anterior că astfel de clasificări, făcute de obicei fără autopsie, de cele mai multe ori nu oferă o explicaţie pentru motivele care au dus la deces.

În 2019, "The Guardian" a descoperit că vara călduroasă din Qatar este probabil să fie un factor major în moarte multor muncitori migranţi. Descoperirea publicaţiei britanice a fost susţinută de cercetările dispuse de Organizaţia Internaţională pentru Muncă din cadrul ONU, care au dezvăluit că cel puţin patru luni pe an muncitorii se confruntă cu condiţii dificile când lucrează afară.

Un raport al procuraturii din Qatar din 2014 recomandă efectuarea de cercetări legate de morţile muncitorilor migranţi de stop cardiac, dar şi amendarea legii pentru a permite "efectuarea de autopsii în toate cazurile de moarte subită sau neaşteptată". Aceste recomandări nu au fost urmate.

Autorităţile spun că bilanţul este proporţional cu forţa de muncă străină

Guvernul din Qatar spune că bilanţul, pe care nu îl contrazice, este proporţional cu forţa de muncă străină şi că cifrele includ şi expaţii care au murit din motive naturale după ce au trăit în Qatar mulţi ani.

Potrivit comunicatului lansat de autorităţi, toţi cetăţenii şi muncitorii străini au acces gratuit la sistemul medical şi că rata mortalităţii în rândul muncitorilor străini a scăzut în ultimii 10 ani datorită reformelor din câmpul muncii.

Alte cauze ale morţii în rândl muncitorilor din India, Nepal şi Bangladesh sunt accidente rutiere (12%), accidente la locul de muncă (7%) sau sinucidere (7%).

Când a fost întrebat despre morţii de pe şantierele stadioanelor, comitetul care se ocupă de organizarea Cupei Mondiale în Qatar a pus că regretă toate aceste tragedii şi că fiecare incident a fost investigat. Totodată, a adăugat că a menţinut mereu transparenţa pe acest subiect şi contrazice raportările eronate legate de numărul de muncitori care au murit în timpul proiectelor.

Sursa: Digi24

Similare
RECOMANDĂRI