Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

Tensiune în teritoriile palestiniene. Mai multe ţări cer anchetă după violenţele din Fâşia Gaza

Tensiunea se menţine la cote ridicate în teritoriile palestiniene după mutarea ambasadei americane la Ierusalim. Consiliul de Securitate al ONU s-a reunit după violenţele de ieri din Fâşia Gaza, unde 60 de oameni au fost ucişi şi peste 2000 au fost răniţi în ciocnirile cu forţele israeliene. Armata israeliană este pregătită să facă faţă unor noi proteste. Între timp, Turcia i-a cerut ambasadorului israelian să părăsească ţara pentru un timp. În replică, Israelul l-a expulzat pe consulul turc de la Ierusalim.

Palestienienii au continuat protestele, au dat foc la cauciucuri şi au aruncat cu pietre în forţele israeliene, care au recurs la gaze lacrimogene.

A fost şi ziua în care zeci de trupuri neînsufleţite au fost conduse pe ultimul drum la funeraliile desfăşurate în Fâşia Gaza, după violenţele de ieri. Cele mai sângeroase din ultimii 4 ani.

Membrii Consiliului de Securitate au păstrat un moment de reculegere.

Tot mai multe ţări, între care Marea Britanie şi Germania, se pronunţă pentru o anchetă independentă în privinţa violenţelor din Fâşia Gaza.

Armata israeliană spune că a acţionat standard şi că susţinătorii mişcării jihadiste Hamas au încercat să forţeze intrarea în Israel.

Turcia a criticat vehement Israelul după moartea celor 60 de palestinieni. Au fost rechemaţi ambasadorii de la Tel Aviv şi Washington şi a fost decretat doliu naţional.

Turcia i-a cerut ambasadorului israelian la Ankara să părăsească ţara pentru un timp.

Similare