Ţărilor UE li se cere să interzică imediat plasele de pescuit şi pescuitul excesiv
Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

Ţărilor UE li se cere să interzică imediat plasele de pescuit şi pescuitul excesiv

O coaliţie de ONG-uri propune un plan urgent pentru a opri pescuitul excesiv şi solicită interzicerea imediată a plaselor de pescuit în zonele marine protejate ale Uniunii Europene, după eşecul statelor membre de a apăra mările, scrie The Guardian.

Interdicţia plaselor de pescuit face parte dintr-un plan de acţiune format din zece puncte pentru a atinge obiectivele privind biodiversitatea, despre care coaliţia spune că nu vor fi îndeplinite de promisiunile actuale, cum ar fi promisiunea liderilor mondiali făcută anul trecut în cadrul Summit-ului ONU de la New York, de a proteja natura până în anul 2030.

Potrivit grupului de ONG-uri, legile UE pentru protejarea vieţii marine, inclusiv obligaţia statelor membre de a proteja mările, de a realiza ecosisteme sănătoase şi de a introduce o gestionare durabilă a pescuitului, nu au fost puse în aplicare.

Astfel, acest eşec al statelor membre UE, combinat cu schimbările climatice, riscă să declanşeze schimbări ireversibile ale condiţiilor ecologice în care umanitatea a evoluat şi a prosperat.

 

Apelul la cele zece puncte de acţiune pe care coaliţia le va prezenta liderilor UE, deputaţilor şi statelor membre, vine după ce în cadrul Summit-ului One Planet, organizat săptămâna trecută la Paris, 50 de ţări s-au angajat să protejeze aproape o treime din planetă până în anul 2030, pentru a opri distrugerea mediului înconjurător.

Deşi ONG-urile au salutat proiectul celor 50 de ţări, acestea susţin că nu merge suficient de departe încât să poată asigura aplicarea legilor actuale ale UE sau să poată stabili planuri de acţiune pentru a salva planeta până în 2030.

„Uniunea Europeană nu a reuşit să obţină bunăstarea apelor iar strategia privind biodiversitatea trebuie pusă în aplicare dacă dorim să mai avem şansa de a o salva. Astfel, această implementare trebuie să includă cele zece puncte pe care le avem în raportul nostru”, a declarat Rebecca Hubbard, directorul programului One Fish, care îşi propune să pună capăt pescuitului excesiv.

„Angajamentele, obiectivele şi acordurile naţionale sunt importante pentru stabilirea unei direcţii, dar dacă vrem să salvăm planeta, trebuie să acţionăm”, a mai adăugat ea, susţinând că UE nu a reuşit nici să pună capăt pescuitului excesiv, nici să protejeze habitatele marine de plasele de pescuit.

Plan de acţiune în zece puncte pentru a salva oceanele planetei

Planul de acţiune în zece puncte propus de coaliţia de ONG-uri urmăreşte ca cel puţin 30% din oceane să fie complet protejate până în 2030 şi, de asemenea, urmăreşte o îmbunătăţire drastică în domeniul pescuitului.

Astfel, ONG-urile îndeamnă UE să ofere resurse pentru a creşte şi pentru a pune în aplicare legislaţia existentă pentru a proteja habitatele marine. De asemenea, cer UE să efectueze evaluări asupra impactului pe care activităţile de pescuit îl are asupra mediului, să stabilească limite de pescuit şi să introducă sisteme obligatorii de monitorizare la distanţă pentru toate flotele de pescuit.

Totodată, coaliţia solicită încetarea subvenţiilor nocive pentru pescuit şi a controalelor asupra zgomotului în mediul subacvatic.

În prezent, mai puţin de 1% din ariile marine europene protejate sunt complet interzise pescuitului. Luna trecută, curtea europeană de conturi a avertizat că UE nu a reuşit să oprească pierderea biodiversităţii marine în apele Europei şi să restabilească pescuitul la niveluri durabile.

Apelul coaliţiei vina la doar câteva zile de la avertismentele oamenilor de ştiinţă conform cărora planeta se confruntă cu „un viitor teribil plin de extincţii în masă, declin de sănătate şi tulburări climatice care ameninţă supravieţuirea umană”.
Sursa: Digi24.ro

Similare
RECOMANDĂRI