Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

Ţările care găzduiesc sisteme de rachete americane vor deveni ţinte ale Rusiei

Ţările care găzduiesc sisteme de rachete americane vor deveni ţinte ale Rusiei dacă Statele Unite se vor retrage din Tratatul privind Forţele nucleare intermediare. Avertismentul Moscovei a fost făcut după ce marţi, secretarul american, Mike Pompeo a acordat un termen de două luni Rusiei pentru a reveni la respectarea acordului Tratatului bilateral încheiat acum trei decenii.

Şeful Statului Major al armatei ruse, Valerii Gherasimov, a declarat la un briefing că Statele Unite încalcă Tratatul privind Forţele nucleare intermediare, învinuind nejustificat Rusia de acest lucru. Potrivit lui Gherasimov, SUA au încălcat Tratatul prin dislocarea sistemelor anti-rachetă în ţările din flancul estic al NATO.

Valerii Gherasimov a avertizat că dacă Washington-ul se va retrage din Tratat,  Rusia va fi nevoită să ţintească ţări precum România şi Polonia.

Preşedintele rus Vladimir Putin a respins ieri acuzaţiile Washingtonului, în care se afirmă că Rusia a încălcat Tratatul din 1987 privind Forţele nucleare intermediare. Marţi, după o reuniune a miniştrilor de externe NATO, secretarul de stat american Mike Pompeo a dat Rusiei un ultimatum de 60 de zile pentru a se conforma Tratatului, avertizând că în caz contrar SUA îl vor abandona.

Abandonarea Tratatului privind Forţele Nucleare Intermediare de către una dintre părţi, va însemna că, atât SUA, cât şi Rusia vor putea să-şi crească nestingherit arsenalul nuclear.
Similare
RECOMANDĂRI