Svetlana Tihanovskaia acuză autorităţile din Belarus că folosesc „tortura pentru a reduce la tăcere întreaga ţară”
Sursa foto:Digi24 Vizualizari:

Svetlana Tihanovskaia acuză autorităţile din Belarus că folosesc „tortura pentru a reduce la tăcere întreaga ţară”

Liderul opoziţiei din Belarus, Svetlana Tihanovskaia, spune că autorităţile din Belarus au torturat sute de protestatari trimişi la închisoare, relatează DPA, citată de Agerpres.

„Este folosită tortura pentru a reduce la tăcere întreaga ţară”, a spus Tihanovskaia într-un discurs susţinut în Polonia, ţară membră a UE care se învecinează cu Belarus, scrie Digi24.

Peste 7.000 de protestatari au fost reţinuţi de la după alegerile prezidenţiale din Belarus de la 9 august, când Tihanovskaia a ieşit pe locul al doilea, conform rezultatelor controversate ale scrutinului.

Uniunea Europeană consideră că alegerile nu au fost libere şi corecte şi l-a acuzat pe liderul de la Minsk, Aleksandr Lukaşenko, aflat la putere de 25 de ani, de suprimarea violentă a opoziţiei.

Potrivit ONU, cel puţin 400 de protestatari care au ajuns în detenţie au fost torturaţi sau supuşi altor forme de abuz.

Protestatarii din Belarus au dat dovadă „de un eroism incredibil în ultimele două luni”, a spus Tihanovskaia într-un discurs la Colegiul Europei din Varşovia.

Conform rezultatelor furnizate de autorităţile din Belarus, contestate în afara ţării, Lukaşenko a câştigat alegerile cu 80% din voturi, dar opozanţii regimului spun că Tihanovskaia a fost adevărata câştigătoare.

UE a refuzat să recunoască legitimitatea noului mandat al lui Lukaşenko. El a fost învestit pentru al şaselea mandat consecutiv luna trecută, în cadrul unei ceremonii secrete, care a declanşat noi proteste în masă.

Similare
RECOMANDĂRI