SUA: Zeci de raiduri ale poliţiei imigraţiei, în California
Sursa foto:Stirile ProTV Vizualizari:

SUA: Zeci de raiduri ale poliţiei imigraţiei, în California

Agenţi ai ICE (Immigration and Customs Enforcement), agenţia federală specializată cu expulzarea din SUA a imigranţilor fără acte în regulă, au inspectat 77 de magazine şi birouri în ultimele zile în nordul Californiei pentru a găsi eventuali angajaţi în situaţie ilegală, potrivit unei declaraţii primite de AFP vineri.

Noile controale, în special la San Francisco, Sacramento şi San Jose, demonstrează accelerarea măsurilor poliţieneşti în California, stat care sfidează administraţia Trump şi care s-a proclamat "sanctuar", cu alte cuvinte refuză să coopereze cu ICE pentru a o ajuta în lupta împotriva persoanelor fără acte în regulă.

"Măsurile luate în această săptămână reflectă eforturile accentuate (ale poliţiei imigraţiei) pentru a face aplicată legea care interzice muncitorii ilegali", în scopul de "a proteja locurile de muncă pentru cetăţenii americani sau pentru cei în situaţie legală", se arată în comunicatul ICE.

În 2017, guvernul a derulat 1.360 de controale similare şi a efectuat peste 300 de arestări, în timp ce firmele vizate au fost obligate să plătească 100 de milioane de dolari restituiri de impozite şi amenzi, potrivit ICE care nu a detaliat ce magazine au fost vizate.

"S-a creat multă panică printre oameni", a comentat Mariela Garcia, activistă din partea asociaţiei de ajutoare a imigranţilor Sacred Heart Community Services din San Jose, citată de cotidianul local Mercury News, adăugând că "multe persoane au demisionat" de la locul de muncă din teama de a fi arestaţi.

O purtătoare de cuvânt a oraşului Berkeley, unul dintre cele mai înverşunate împotriva administraţiei Trump, a informat că nu au fost observaţi agenţi ai ICE pe teritoriul localităţii.

În ultimele zile, serviciile americane de imigraţie au adoptat oficial o directivă care le permite poliţiştilor lor să pătrundă direct în tribunalele din Statele Unite pentru a aresta persoanele ale căror acte nu sunt în regulă, în timp ce sălile de judecată erau considerate până în prezent ca "sanctuare" pentru a nu descuraja mărturiile în dosarele criminale.

Luna trecută, agenţi ai ICE au desfăşurat operaţiuni foarte vizibile în peste 100 de magazine locale din vecinătatea lanţului 7-Eleven în toată ţara pentru a-i descuraja pe managerii acestora să angajeze imigranţi ilegali.

Preşedintele american, Donald Trump, a făcut din securitatea frontierelor şi lupta împotriva migraţiei priorităţi în timpul campaniei prezidenţiale din 2016. El a mai promis în repetate rânduri că va construi un zid la graniţa cu Mexicul.
Similare
RECOMANDĂRI