SUA: Mike Pompeo atrage atenţia Chinei să nu intervină în activitatea jurnaliştilor americani din Hong Kong
Sursa foto:voanews.com Vizualizari:

SUA: Mike Pompeo atrage atenţia Chinei să nu intervină în activitatea jurnaliştilor americani din Hong Kong

Secretarul de stat american Mike Pompeo a declarat duminică că i-a atras atenţia faptul că guvernul chinez a ameninţat că va interveni în activitatea jurnaliştilor americani din Hong Kong şi a spus că orice decizie care afectează autonomia Hong Kong-ului ar putea influenţa evaluarea statutului acestui teritoriu de către SUA.

"Aceşti jurnalişti sunt membri ai unei prese libere, nu cadre care fac propagandă, iar raportările lor valoroase informează cetăţenii chinezi şi lumea întreagă", a declarat Mike Pompeo.

Marea Britanie a cedat Hong Kong-ul Chinei în 1997. Acestui teritoriu i s-a promis un "grad ridicat de autonomie" timp de 50 de ani, ceea ce a constituit baza statutului special al Hong Kong-ului în conformitate cu legislaţia americană şi care l-a ajutat să prospere ca centru financiar mondial.

Secretarul de stat american a anunţat pe 6 mai că Departamentul de Stat amână transmiterea unui raport către Congres care evaluează dacă Hong Kong-ul se bucură de suficientă autonomie din partea Chinei pentru a continua să beneficieze de un tratament special din partea SUA. Mike Pompeo a justificat întârzierea transmiterii raportului ca o modalitate de a se lua în calcul eventuale acţiuni ale Beijingului în perioada premergătoare începerii sesiunii Congresului Naţional al Poporului (parlamentul chinez) pe 22 mai.

Tensiunile dintre Washington şi Beijing au crescut în ultimele săptămâni, deoarece secretarul de stat Mike Pompeo şi preşedintele Donald Trump au criticat autorităţile chineze pentru manipularea informaţiilor referitoare la modul de gestionare a fazei iniţiale a epidemiei noului coronavirus. 
Similare
RECOMANDĂRI