SUA impune sancţiuni împotriva Rusiei pentru otrăvirea lui Navalnîi: „Le arătăm că există consecinţe atunci când depăşesc limita”
Vizualizari:

SUA impune sancţiuni împotriva Rusiei pentru otrăvirea lui Navalnîi: „Le arătăm că există consecinţe atunci când depăşesc limita”

Statele Unite ale Americii au impus sancţiuni asupra mai multor oficiali ruşi şi entităţi din Rusia, în contextul în care au ajuns la concluzia că otrăvirea lui Alexei Navalnîi a reprezentat o încercare a Rusiei de a îl asasina pe opozant, a anunţat administraţia Biden, citată de Reuters şi The Moscow Times.

Oficialii americani spun că lucrează în coordonare cu Uniunea Europeană şi au reiterat apelul făcut de preşedintele Joe Biden pentru eliberarea lui Navalnîi din închisoare.

Sancţiunile vin ca răspuns la încercarea de asasinare a lui Navalnîi prin otrăvire cu agentul neurotoxic Noviciok, SUA şi UE ajungând la concluzia că Rusia este responsabilă de acest atac. Anterior, fostul preşedinte Trump a evitat să ia măsuri împotriva Rusiei după atacul asupra lui Navalnîi.

„SUA nu caută nici resetarea relaţiilor cu Rusia, dar nici escaladarea”, a spus un oficial american. „Credem că Statele Unite şi partenerii noştri trebuie să fie consecvenţi şi să arate Rusiei că există costuri atunci când comportamentul său depăşeşte limite respectate de toate ţările respectabile şi credem că ar trebui să existe nişte limite în ce priveşte aceste aspecte ale relaţiilor noastre”, a adăugat acesta.

Este vorba de primele sancţiuni împotriva Rusiei pe care preşedintele Joe Biden le impune de la intrarea în funcţie în ianuarie. Conform Moscow Times, comunitatea americană de informaţii spune că evaluările arată că responsabilii pentru otrăvirea lui Navalnîi sunt agenţi ai FSB, care l-au otrăvit pe Navalnîi cu agentul neurotoxic Noviociok.

Sancţiunile includ blocarea activelor mai multor oficiali ruşi de top pentru folosirea de arme chimice prin încălcarea legislaţiei internaţionale. Anterior, cercetătorii europeni şi avertizori de integritate internaţionali au ajuns la concluzia că Navalnîii a fost otrăvit cu o variantă nouă a Noviciok atunci când a ajuns în stare gravă la un spital din Germania în august 2020.
Similare
RECOMANDĂRI