Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

SUA: Democraţii încearcă destituirea lui Trump

Situaţie politică tensionată în Statele Unite, cu 10 zile înaintea învestirii preşedintelui ales, Joe Biden. Democraţii sunt pregătiţi să iniţieze procedura destituirii lui Donald Trump, preşedintele în exerciţiu, după asaltul susţinătorilor săi asupra Capitoliului. O rezoluţie în acest sens ar urma să fie introdusă azi în Camera Reprezentanţilor. Şeful poliţiei Capitoliului a anunţat că va demisiona pe 16 ianuarie, potrivit unei scrisori citate de presa americană.

Virful de lance al ofensivei anti Trump este Nancy Pelosi, preseidnta Camerei Reprezentantilor. Se iau in calcul mai multe scenarii privind procedura de destituire a presedintelui in exercitiu. Democrata a trimis o scrisoare parlamentarilor in care il descrie pe Donald Trump ca fiind o amenintare imediata la adresa natiunii. In ecuatie este prins si Mike Pence, vicepresedintele SUA.
In Camera Reprezentantilor va fi introdusa o rezolutie in care i se va cere lui Mike Pence sa invoce amendamentul 25 din Constitutia SUA, care permite revocare unui presedinte considerat inapt sa-si indeplineasca atributiile. Ulterior, legislatia asupra procedurii de destituire va fi adusa in fata Congresului, a scris Nancy Pelosi. Potrivit Reuters, Mike Pence va avea la dispozitie 24 de ore ca sa dea un raspuns, apoi va avea loc votul.

Un proiect al rezolutiei circula in Congres. Lui Mike Pence i se cere sa mobilizeze executivul pentru activarea amendamentului 25, care in urma unui vot duce poate duce la preluarea atributiilor de vicepresedintele SUA. Principalul cap de acuzare pentru Donald Trump este incitarea la insurectie.
Donald Trump a mai fost vizat de o procedura de destituire in decembrie 2019 in legatura cu presiunile exercitate asupra Ucrainei pentru a deschide o ancheta referitoare la Hunter Biden, fiul lui Joe Biden, rivalul sau in cursa prezidentiala. Donald Trump a fost achitat in februarie de Senat, unde republicanii detineau majoritatea.
Similare
RECOMANDĂRI