EXTERN

SUA ar putea să anunţe suspendarea obligaţiilor asumate prin Tratatul INF

post-img

Guvernul american va anunţa probabil suspendarea obligaţiilor asumate de SUA în cadrul Tratatului privind Forţele Nucleare Intermediare (INF) cu Rusia în zilele următoare, după ce negocierile bilaterale nu au înregistrat progrese.

Potrivit Agerpres, Rusia şi SUA nu au reuşit să-şi apropie poziţiile asupra Tratatului INF în cadrul discuţiilor, văzute ca o ultimă şansă, înainte de expirarea ultimatumului dat de Washington Moscovei pentru a se conforma prevederilor acordului.

Acest eşec al negocierilor de la Beijing deschide uşa retragerii SUA din tratat începând de sâmbătă, aşa cum şi-a exprimat intenţia preşedintele Donald Trump.

'Ruşii nu recunosc în continuare că ei sunt cei care încalcă tratatul', a declarat subsecretarul de stat american pentru controlul armamentului şi securitatea internaţională Andrea Thompson.

Cu toate acestea, Thompson a adăugat că 'diplomaţia nu oboseşte niciodată', anticipând continuarea discuţiilor cu privire la pactul nuclear.

În centrul conflictului se află noua rachetă rusească Novator 9M729, capabilă să transporte focoase nucleare care - potrivit Washingtonului şi NATO - încalcă prevederile tratatului, având o rază de acţiune de peste 500 de km, chiar dacă Moscova insistă că raza sa de acţiune este minim de '480 km'. Aceasta este dificil de detectat de radare, poate lovi cu precizie ţinte în mişcare şi a fost proiectată pentru lansatoarele mobile Iskander (cod NATO: SS-26 Stone).

Luna trecută, Washingtonul a dat Moscovei un ultimatum de 60 de zile pentru a se conforma tratatului, cerând distrugerea rachetei, avertizând că în caz contrar la 2 februarie va declanşa procedura de retragere din acord. Acest ultimatum expiră la 2 februarie, dată la care SUA ar putea declanşa procedura de retragere din pactul de dezarmare nucleară.

Tratatul, încheiat în 1987, de către preşedintele american de la acea vreme Ronald Reagan şi liderul sovietic Mihail Gorbaciov, interzice SUA şi Rusiei de a produce, testa şi desfăşura rachete nucleare sol-sol cu o rază de acţiune între 500 şi 5.500 km.