Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

SUA anunţă primul deces provocat de valul de îmbolnăviri asociate ţigaretelor electronice

Fumatul ucide! Şi cel în varianta electronică! În Statele Unite s-a înregistrat primul deces cauzat de ţigările electronice: un bărbat din Chicago, care a dezvoltat o complicaţie respiratorie gravă de la vapat, adică fumat electronic. Şi nu este singurul: sute de cazuri au intrat în atenţia medicilor de peste ocean. Autorităţile au precizat că nu au identificat compusul exact, sau produsul care provoacă afecţiuni respiratorii.

Prima victimă a fumatului în varianta electronică este un tânăr adulat cu vârstă de până în 38 de ani şi care a murit în urma unei boli pulmonare.

Medicii americani susţin că a fost provocată de ţigările electronice. Şi nu este singurul.

Doar în statul Illinois sunt alte 22 de cazuri de îmbolnăviri, în toate fiind vorba de bărbaţi cu vârste între 17 şi 38 de ani.

Problema este mult mai generalizată. Până acum Centrul Pentru Prevenirea bolilor din SUA are în atenţie 193 de cazuri de îmbolnăvire în peste 20 de state. Tuse, probleme de respiraţie, stări de vomă şi ameţeală se numără printre simptome. În unele cazuri lucrurile sunt mai grave.

Medicii nu au indentificat cauza exactă a îmbolnăvirilor. fumătorii de ţigări electronice se expun însă la multe substanţe despre care există puţine informaţii, cum ar fi arome, nicotină, derivaţi de canabis şi solvenţi.

Vapatul este foarte popular mai ales în rândul tinerilor. Această practică relativ nouă este însă privită diferit.

Dacă, de exemplu, San Francisco este primul oraş care de la 1 ianuarie va interzice toate aceste produse, în Anglia în câteva spitale de stat au fost instalate chioşcuri cu ţigări electronice, considerate o bună modalitate pentru cei care vor să se lase de fumat.

...............................................................................................................

Peste 190 de cazuri au fost raportate în 22 de state americane, aparent legate de consumul de ţigarete electronice ('vaping').

Decesul a fost anunţat public într-o conferinţă telefonică organizată de reprezentanţi ai Centers for Disease Control and Prevention (CDC), Food and Drug Administration (FDA) şi Illinois Department of Public Health.

Anunţul intervine la două zile după ce CDC a dezvăluit miercuri că 153 de decese, aparent provocate de îmbolnăviri cauzate de 'vaping', au fost raportate. Brian King, director-adjunct al CDC, a spus că medicii ştiu deja că aerosolii din dispozitivele de 'vaping' conţin produse dăunătoare, precum metale grele şi chimicale cancerigene, însă niciuna dintre acele substanţe nu a fost asociată în mod specific cu apariţia acestui val de îmbolnăviri.

Nu sunt cunoscute deocamdată procentele de pacienţi care au folosit nicotină, produse derivate din marijuana şi alte produse care sunt inserate în acele dispozitive pentru fumat. Incidentele au fost înregistrate în special în rândul adolescenţilor şi tinerilor adulţi.

La începutul acestui an, FDA a emis o avertizare legată de o potenţială problemă de siguranţă a ţigaretelor electronice, după ce i-au fost raportate mai multe crize epileptice în rândul unor persoane care au utilizat astfel de produse.

Pe plan naţional, fumatul a atins cel mai scăzut nivel al său înregistrat în Statele Unite, însă oficialii din domeniul Sănătăţii sunt îngrijoraţi de avântul luat de 'vaping', în special în rândul tinerilor, un segment de populaţie în care această practică este deosebit de populară de aproape un deceniu. Brian King a mai spus că este foarte posibil ca o serie de cazuri mai vechi de îmbolnăviri asociate 'vaping'-ului să nu fi fost raportate.

Similare
RECOMANDĂRI