SUA anunţă noi taxe pentru importuri din China. Beijingul se declară şocat şi ameninţă cu represalii
Sursa foto:euractiv.ro Vizualizari:

SUA anunţă noi taxe pentru importuri din China. Beijingul se declară şocat şi ameninţă cu represalii

SUA au redactat o nouă listă cu produse importate din China, în valoare de 200 de miliarde de dolari, care ar putea fi taxate din septembrie.

Noua listă include diverse produse alimentare, chimice, minereuri, tutun, electronice, produse de papetărie şi vine la doar câteva zile după ce SUA şi China, cele mai mari economii mondiale, au introdus reciproc tarife vamale pentru importuri în valoare de circa 34 miliarde de dolari.

Beijingul a acuzat deja Washingtonul că a declanşat cel mai mare război comercial din istorie, dar după anunţul noii liste, China s-a declarat „şocată”, notează euractiv.ro.

Administraţia Trump a pornit un război al tarifelor comerciale după ce a introdus taxe de 25% la importurile de oţel şi 10% la importurile de aluminiu, sub pretextul unei ameninţări la adresa securităţii naţionale. Nici aliaţi tradiţionali, precum UE, Canada sau Mexic, nu au scăpat de aceste tarife, iar UE a impus, la rândul ei, tarife pentru importul de produse americane, precum cele din metal, motociclete, bourbon sau jeans.

China a spus că vor urma noi represalii. Ministerul chinez al comerţului a precizat miercuri că impunerea de tarife vamale pentru mai multe bunuri de import din China este complet inacceptabilă, iar autorităţile de la Beijing vor trebui să răspundă măsurilor anunţate de Washington.

De asemenea, oficialii chinezi au cerut comunităţii internaţionale „să protejeze reglementările comerţului liber şi sistemul comercial multilateral”.

Pieţele asiatice au fost afectate de anunţul de la Washington, pentru că investitorii se tem că escaladarea războiului comercial va duce la scăderea creşterii economice la nivel mondial pentru că nu va afecta doar economia chineză ci şi pe cea americană.

Similare
RECOMANDĂRI