EXTERN

Statele Unite şi-au mutat ambasada din Israel de la Tel Aviv la Ierusalim. Festivitatea a declanşat furia palestinienilor

Statele Unite şi-au deschis oficial ambasada la Ierusalim. Washingtonul a fost reprezentat de o delegaţie condusă de secretarul Trezoreriei, din care au făcut parte secretarul de stat adjunct, John Sullivan, fiica preşedintelui Trump, Ivanka, soţul acesteia, Jared Kushner. Ambii sunt consilieri prezidenţiali.

Rămas la Washington, preşedintele american a trimis un mesaj video în care a subliniat că SUA rămân angajate în procesul avansării către un acord de pace între israelieni şi palestinieni. A fost o ceremonie cu aplauze şi ovaţii în interior, dar cu proteste şi morţi în afară. Forţele de securitate israeliene au deschis focul asupra militanţilor palestinieni care intenţionau să treacă de bariera de la linia de demarcaţie dintre Israel şi Fâşia Gaza. Şi în jurul ambasadei au avut loc demonstraţii, iar unii participanţi au fost reţinuţi de poliţie.

Ziua de 14 mai a fost aleasă special pentru a coincide cu una dintre cele mai importante sărbători israeliene, Ziua Ierusalimului. Şi ora este specială: este ora la care a fost proclamată independenţa Israelului, în 1948.

Washingtonul a fost reprezentat de o delegaţie amplă, din care au făcut parte şi fiica preşedintelui Trump, Ivanka, şi soţul acesteia, Jared Kushner, amândoi în calitate de consilieri prezidenţiali.

Ceremonia de inaugurare a Ambasadei SUA la Ierusalim, la care au participat sute de demnitari, a început cu intonarea imnului Statelor Unite ale Americii. A urmat discursul ambasadorului american în Israel.

Preşedintele SUA, Donald Trump, a anunţat în decembrie 2017 intenţia de a muta în oraşul Ierusalim ambasada SUA.

Decizia lui Trump a fost criticată de Autoritatea Palestiniană, de Liga Arabă, de numeroase ţări musulmane, de Adunarea Generală ONU, Uniunea Europeană şi Rusia.

Statele Unite sunt prima naţiune care îşi mută ambasada în Israel la Ierusalim.

Israelul consideră oraşul Ierusalim drept "capitala sa eternă şi indivizibilă", potrivit terminologiei utilizate de liderii politici israelieni. Autoritatea Palestiniană vrea ca Ierusalimul de Est să devină capitala viitorului stat palestinian. Israelul a anexat Ierusalimul de Est, dar marile puteri şi Naţiunile Unite nu recunosc suveranitatea israeliană asupra întregului oraş, subliniind că zonele trebuie negociate.

Statele Unite sunt prima naţiune care îşi mută ambasada în Israel la Ierusalim.

Numeroase state, printre care Marea Britanie, cel mai apropiat aliat al SUA, Rusia şi Franţa, au dezaprobat luni deschiderea ambasadei americane la Ierusalim.