EXTERN

Statele Unite fac apel la Beijing să-şi folosească „influenţa” asupra Moscovei pentru a descuraja un atac împotriva Ucrainei

post-img

China, „care a susţinut public preocupările rezonabile” ale Moscovei, trebuie să-şi „folosească influenţa” asupra Rusiei pentru a o descuraja să atace Ucraina, a declarat joi subsecretarul de stat al SUA pentru afaceri politice, Victoria Nuland, relatează CaleaEuropeană.ro.

„Facem apel la Beijing să-şi folosească influenţa asupra Moscovei pentru a-i împinge către diplomaţie, pentru că dacă există un conflict în Ucraina, nici pentru China nu este bine. Ar avea un impact semnificativ asupra economiei mondiale şi asupra sectorului energetic”, a transmis Victoria Nuland în faţa presei, potrivit sursei citate.

Tot în acest sens, secretarul de stat american Antony Blinken a subliniat, într-o discuţie telefonică cu  ministrul de externe al Chinei, că tensiunile ar trebui reduse şi a avertizat privind riscurile de securitate şi cele economice în urma oricărei agresiuni a Rusiei. 

De asemenea, preşedintele SUA, Joe Biden, şi omologul său ucrainean, Volodimir Zelenski, au purtat o nouă discuţie telefonică, iar cu acest prilej oficialul american a reafirmat disponibilitatea Statelor Unite, împreună cu aliaţii şi partenerii săi, de a răspunde decisiv în cazul în care Rusia va continua să invadeze Ucraina. 

 Rusia continuă acumulările sale de trupe la graniţa cu Ucraina şi în regiunea Mării Negre, deşi afirmă că nu plănuieşte să atace Ucraina, în timp ce SUA, aliaţii din NATO şi Uniunea Europeană fac apel la detensionarea situaţiei. Moscova a transportat echipament militar în regiune şi a comasat peste 125.000 de soldaţi la graniţa cu Ucraina, iar Statele Unite, Marea Britanie şi ţările baltice au promis şi trimis arme defensive Ucrainei.

Purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat al SUA, Ned Price, a declarat miercuri că Nord Stream 2, controversatul gazoduct care leagă direct Rusia de Germania, nu va avansa dacă preşedintele rus va ordona invadarea Ucrainei.

NATO a anunţat că aliaţii şi-au plasat forţele în aşteptare şi trimit nave şi avioane de vânătoare suplimentare ca parte a dislocărilor militare nord-atlantice din Europa de Est, consolidând disuasiunea şi apărarea aliată în timp ce Rusia îşi continuă consolidarea militară în Ucraina şi în jurul acesteia.

Moscova a transmis în decembrie Washingtonului o serie de cereri, în special încetarea extinderii NATO şi retragerea trupelor acestei alianţe din statele care au aderat la ea după 1997, inclusiv România, însă discuţiile iniţiate pe 10 ianuarie la Geneva, continuate la nivelul Consiliului NATO-Rusia, sub egida OSCE şi la o întâlnire ulterioară între şefii diplomaţiilor americană şi rusă nu au condus la niciun rezultat.

Statele Unite şi Alianţa Nord-Atlantică au transmis miercuri propunerile de securitate drept răspuns la propunerile Rusiei, asupra cărora Moscova a cerut un răspuns din partea Vestului. Propunerile occidentale, prezentate succint de şeful diplomaţiei SUA, Antony Blinken, şi de secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, în conferinţe de presă separate, subliniază că nu va exista nicio schimbare în politica uşilor deschise a Alianţei, în timp ce aliaţii fac apel pentru ca Rusia şi NATO să-şi restabilească reciproc misiuni la Bruxelles şi Moscova şi să utilizeze pe deplin canalele militare de comunicare pentru a promova transparenţa şi reducerea riscurilor.