EXTERN

Statele europene care relaxează treptat restricţiile anti-COVID. Ce au voie să facă cetăţenii, începând de azi

post-img

Din Portugalia, în vest, şi până în Grecia, în est, guvernele au început ridicarea restricţiilor impuse pentru limitarea răspândirii noului coronavirus. Oamenii au din nou voie să iasă din casă, iar magazinele încep să primească iar clienţi.

În toate ţările s-a putut observa un mesaj comun, anume că ridicarea restricţiilor înseamnă mai multă responsabilitate individuală, deoarece noul coronavirus nu a dispărut, scrie Digi24.

Spania

Spania începe de astăzi redeschiderea turismului. Terasele barurilor şi restaurantelor se vor putea deschide, dar să nu se umple la mai mult de jumătate din capacitate. De asemenea, oamenii vor putea să stea în grupuri de până la 10 persoane, atât în casă cât şi în aer liber. Dar această relaxare este rezervată doar pentru trei insule din arhipelagul Canare, care intră direct în faza întâi a planului. Restul ţării va fi în faza zero încă o săptămână.

De asemenea, purtatul măştii va deveni obligatoriu în mijloacele de transport public din Spania începând de luni pentru a se evita o relansare a contagiunilor cu coronavirus.

Portugalia

Portugalia redeschide de astăzi magazinele mici de cartier, frizeriile, librăriile şi showroom-urile auto. De asemenea, măştile sunt de astăzi obligatorii în spaţiile publice şi în mijloacele de transport în comun. Portughezii se pot întoarce la serviciu, dar autorităţile încă recomandă telemunca acolo unde este posibil. Aceasta este prima fază a redeschiderii ţării, mai urmează alte două care vor mai reduce din restricţii.

Antonio Costa, premierul Portugaliei: Starea de urgenţă s-a terminat, dar virusul se va comporta la fel. Virusul nu merge singur. Noi suntem cel care îl transportă.

Germania

În Germania se deschid astăzi unele şcoli, dar măsura este decisă la nivelul fiecărui land. Frizeriile vor putea primi din nou clienţi. De asemenea, lăcaşurile de cult, muzeele, monumentele şi grădinile zoologice care nu s-au deschis până acum se deschid de astăzi. Barurile, restaurantele şi locurile de joacă rămân însă închise.

Cancelarul german a avertizat că Germania a realizat până acum doar un succes fragil împotriva epidemiei. Amintind că nu există încă un vaccin împotriva noului coronavirus, ea le-a cerut compatrioţilor săi să dovedească în continuare prudenţă extremă.

Grecia

Grecia începe de astăzi ieşirea din starea de criză. Este un moment aşteptat de toată ţara mai ales că se apropie sezonul estival care contează foarte mult pentru bugetul statului, dar şi pentru proprietarii de pensiuni sau restaurante.

Începând de astăzi, unele plaje greceşti vor fi din nou deschise pentru oameni, dar cu restricţii. Cel mai probabil, doar persoanele care stau în apropiere vor putea să se bucure de nisip.

De asemenea, de astăzi în Grecia se deschid mai multe tipuri de magazine, librăriile şi frizeriile. Dar trebuie luate măsuri pentru evitarea aglomeraţiei şi măsuri de protecţie individuală, cum ar fi purtarea de măşti. Tot de luni, bisericile vor fi deschise pentru rugăciunea individuală, dar vor fi interzise slujbele cu public până la 17 mai când vor putea fi reluate liturghiile, cu respectarea însă strictă a normelor sanitare.

Kyriakos Mitsotakis, premierul Greciei: La începutul pandemiei, prioritatea a fost viaţa grecilor. Acum obiectivul este ca sănătatea oamenilor să fie transferată şi economiei.

Serbia

Şi Serbia redeschide de astăzi restaurantele si cafenelele, atât de populare printre sârbi, mai ales că vremea a început să se încălzească. Totuşi, localurile nu vor avea voie să opereze la capacitate maximă, astfel încât să se poată respecta distanţa socială. De asemenea, transportul public, trenurile pe distanţe lungi şi autobuzele inter-regionale revin pe traseu, dar măştile sunt de astăzi obligatorii pentru călători. Marile centre comerciale se deschid abia pe 8 mai.

Ungaria

Şi Ungaria intră de astăzi într-o nouă fază. Toate magazinele, plajele, ştrandurile, muzeele şi grădinile zoologice se redeschid şi pot primi vizitatori, mai puţin cele din Budapesta. Capitala ţării încă rămâne cu restricţii. Tot de astăzi, acoperirea gurii şi nasului este obligatorie în magazine şi în mijloacele de transport în comun. De asemenea, evenimentele sportive se vor putea desfăşura, dar fără spectatori.

În plus, astăzi are loc şi prima probă a examenului de sfârşit de liceu, iar autorităţile au luat măsuri sporite. Elevii vor primi măşti, iar profesorii vor primi mănuşi de la autorităţi.

Sindicatul pedagogilor a criticat vehement decizia guvernului de a organiza acum sesiunea de Bacalaureat. Conform calculelor lor, cu o rată a infectării de 1%, 900 de oameni pot contracta virusul in timpul examenelor. Cel puţin 300 de persoane vor necesita spitalizare, iar jumătate dintre aceştia vor suferi de consecinţe grave, ptrivit reprezentanţilor sindicatului.

Italia

Italia iese de astăzi din carantină. Industriile şi construcţiile repornesc, iar oamenii vor avea voie să iasă din case să ia aer, după aproape două luni. Cifrele arată că această relaxare, deşi precaută, nu este grăbită - duminică s-a înregistrat cel mai mic număr de noi decese din cauza noului coronavirus de la începutul carantinei, la 9 martie.

Croaţia

Croaţia începe de luni a doua fază a relaxării carantinei. Sistemul sanitar public şi privat îşi poate relua activitatea normală, cu unele excepţii. Saloanele de înrumuseţare şi frizeriile se pot redeschide şi ele, iar de lunea viitoare, se vor redeschide mall-urile, grădiniţele şi şcolile, iar oamenii se pot aduna în grupuri mai mari de 10 persoane, desigur, cu respectarea măsurilor de distanţare socială.

Slovenia

Pe 4 mai, în Slovenia se vor redeschide saloanele de înfrumuseţare. Purtarea măştilor devine obligatorie în interior, în spaţiile publice. Autorităţile urmează să stabilească când se vor redeschide şcolile, hotelurile, barurile şi restaurantele, potrivit Sky News.

Belgia

Începând de luni, în Belgia, vor începe să circule mai multe mijloace de transport în comun, iar purtarea măştilor de protecţie în transportul în comun de către persoane cu vârste peste 12 ani devine obligatorie. Tot din 4 mai, se vor ridica şi restricţiile privind administrarea tratamentelor neesenţiale în spitale, iar magazinele de textile şi croitoriile se vor redeschide pentru a putea confecţiona măşti de protecţie, scrie Sky News.

Austria

Austria a fost printre primele ţări europene care au luat măsuri de relaxare a restricţiilor. De astăzi şcolile se vor redeschide gradual. Întâi se vor întoarce la cursuri elevii din ultimul an de liceu, pe care îi aşteaptă şi examenul pentru finalizarea studiilor.

De asemenea, din acest weekend au fost deschise magazinele care oferă servicii considerate până acum neesenţiale. De asemenea, frizeriile au putut să primească din nou clienţi. Măştile sunt deja obligatorii în transportul în comun şi in magazine.