EXTERN

Spionajul militar ucrainean: Rusia ar putea folosi mercenari pentru a-şi proiecta puterea militară în alte regiuni

post-img

Companii militare private ruse (PMC), care iau parte la conflictele militare din Ucraina şi Siria, şi-au îmbunătăţii de-a lungul timpului experienţa şi capacităţile de luptă, iar acest lucru oferă Kremlinului posibilitatea de a utiliza aceste companii pentru a-şi proiecta influenţa militară în alte regiuni, a declarat reprezentantul Direcţiei Principale de Informaţii din cadrul ministerului ucrainean al Apărării (GUR), Vadim Skibitsky, în timpul Forumului OSCE pentru Securitate şi Cooperare, dedicat activităţii companiilor companiilor militare private.

Aceste declaraţii cât şi altele au fost făcute pentru prima dată pe site-ul Organizaţiei pentru Securitate şi Cooperare în Europa (OSCE), care include 57 de ţări din Europa, Asia Centrală şi America de Nord, scrie Defenseromania.ro.

Astfel, problema reglementării activităţilor companiilor militare private (PMC) a fost ridicată anterior în cadrul OSCE. Cu toate acestea, pentru prima dată, comunitatea internaţională a fost informată în detaliu despre utilizarea de către Rusia a mijloacelor de război hibrid, potrivit Uawire.org şi Ukrinform.net.

Subiectul a fost abordat, miercuri, 17 iunie, în cadrul reuniunii online a Forumul de Cooperare în domeniul Securităţii (FSC).

Reprezentantul Direcţiei Principale de Informaţii din cadrul Ministerului ucrainean al Apărării (GUR), Vadim Skibitsky, a oferit o prezentare cuprinzătoare asupra activităţilor PMC-urilor şi rolul acestora în conflictele militare moderne. Mykola Bezrodnov, un reprezentant al Serviciului de Securitate al Ucrainei (SBU), a transmis un raport separat în numele delegaţiei ucrainene la OSCE, punând un accent special pe aşa-numita companie militară privată Wagner ca fiind cel mai bun exemplu de utilizare a unor astfel de forţe militare de către Rusia.

Skibitsky a declarat în cadrului Forumului OSCE că în scopul de a găsi cea mai eficientă combinaţie de instrumente pentru a-şi atinge obiectivele agresive, Rusia a folosit în ultimele conflicte unităţi şi mijloace militare convenţionale, în combinaţie cu activităţi ale companiilor militare private, ale forţelor pentru operaţiuni speciale, ale unor forţe separatiste locale şi ale unor grupări paramilitare, precum„ kazaki ”[cazaci ], care toate acestea, în strategia Rusiei este definit ca „grup de forţe integrat”.

„Kremlin va continua să aplice această abordare hibridă extrem de eficientă pentru a-şi folosi forţele în alte conflicte militare şi în regiunile considerate drept zone de importaţă strategică. Prin urmare, Rusia este capabilă să folosească astfel de" grupuri de forţe integrate "împotriva altor state suverane, chiar şi a ţărilor europene. Practica aplicării acestei abordări va fi respectată în septembrie în timpul comenzii strategice şi al exercitării personalului Kavkaz 2020", a precizat Skibitsky.

Reprezentantul GUR a adăugat că PMC-urile ruseşti se dezvoltă rapid şi că „astăzi arată aproape la fel ca unităţile forţelor armate regulate”.

,,De fapt, acestea sunt forţe regulate cu costuri reduse, care nu au protecţie de stat. Există semne că Moscova nu va reduce utilizarea PMC în următorii câţiva ani", a spus reprezentantul GUR, adăugând că astăzi PMC-urile ruseşti "cresc rapid'', extinzându-şi prezenţa şi crescând influenţa. "

"În plus, acestea sunt din ce în ce mai puternice din punct de vedere financiar şi provin din ce în ce mai mult din surse ascunse guvernamentale şi neguvernamentale. În viitor, Kremlinul va extinde utilizarea unor astfel de forţe proxy pentru a-şi realiza interesele, subminând stabilitatea internaţională", a mai precizat Skibitsky .