Spion infiltrat în echipa Angelei Merkel. Ce au descoperit serviciile germane de informaţii
Vizualizari:

Spion infiltrat în echipa Angelei Merkel. Ce au descoperit serviciile germane de informaţii

Angela Merkel ar fi fost spionată chiar din interiorul echipei sale de comunicare. Un bărbat angajat în cadrul departamentului de presă al cancelarului german este cercetat pentru că ar fi colaborat cu un serviciu de informaţii străin.

Ancheta a debutat în decembrie 2019 şi continuă şi în prezent, a anunţat, joi, poliţia germană.

Bărbatul este suspectat că „a lucrat ani întregi pentru un serviciu de informaţii egiptean”, arată într-un raport serviciul intern de informaţii al Germaniei. Identitatea suspectului nu a fost dezvăluită şi nici nu se precizează unde se află acesta în prezent. Autorităţile indică doar că poliţia a luat „măsuri” împotriva sa.

Bărbatul ar fi furnizat ani la rând date despre jurnaliştii egipteni şi disidenţii care aveau contacte cu Angela Merkel sau cu guvernul condus de ea, relatează AFP, preluată de Agerpres

Potrivit cotidianului german Bild, bărbatul era funcţionar public „de grad intermediar”, fiind ierarhic la un nivel mai înalt decât începătorii, dar nu avea, totuşi, funcţie de răspundere în domeniu. El a lucrat în special pentru serviciul de vizite al Centrului de presă federal german, Bundespresseamt, un serviciu responsabil de comunicarea cu privire la activităţile cancelariei. Presupusul spion era însărcinat cu primirea vizitatorilor. Potrivit Bild, el ar fi putut să-i monitorizeze pe această cale pe jurnaliştii egipteni.

Conform raportului serviciului de informaţii interne german, atât serviciul egiptean de spionaj extern (GIS), cât şi serviciul său de informaţii interne (NSS) sunt active în Germania. Obiectivul lor este, în special, colectarea de informaţii despre opozanţii regimului egiptean al preşedintelui Abdel Fattah al-Sissi care locuiesc în această ţară. Interesul serviciilor egiptene se îndreaptă cu precădere spre simpatizanţii Frăţiei Musulmanilor, organizaţie interzisă din 2013 în Egipt.

Similare
RECOMANDĂRI