Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

Spaniolii folosesc cea mai veche metodă de prindere a tonului roşu

Una dintre cele mai vechi metode de pescuit din lume se practica încă în sud-vestul Spaniei. Alma-Draba este o tehnică folosită de mii de ani pentru prinderea unui peşte extrem de apreciat: tonul roşu.

Pescarii din Barbate, un oraş din provincia Cadiz, folosesc capcane. Profită de trecerea sezonieră a tonului roşu din Atlantic prin Strâmtoarea Gibraltarul şi îşi aruncă plasele în mare cu speranţa că vor captura suficient peşte pentru a satisface cererea. Aceasta metodă de pescuit se numeşte almadraba.

Pescarii îşi aruncă plasele de-a lungul strâmtorii Gibraltar, între martie şi iunie, în fiecare an şi aşteaptă ca o parte din ton să ajungă în acestea.

După ce este ucis cu un tip de harpon, tonul care poate avea şi 450 de kilograme este pus repede la rece ca să fie vândut. Unul dintre cei mai buni clienţi pentru pescarii spanioli este Japonia.

Tonul prins prin metoda spaniolă este apreciat de bucătarii specializaţi în sushi şi de aceea multe companii japoneze continuă să cumpere peşte din sud-vestul Spaniei.

Regiunea în care se practică această metodă de pescuit este una dintre cele mai puţin industrializate din Spania, iar cererea pieţei din Asia de a consuma ton roşu a menţinut o tradiţie milenară.

Similare
RECOMANDĂRI