Spania are probe că grupuri din Rusia şi Venezuela au promovat separatismul catalan pe reţele de socializare
Sursa foto:alertadigital.com Vizualizari:

Spania are probe că grupuri din Rusia şi Venezuela au promovat separatismul catalan pe reţele de socializare

Madridul consideră că grupuri bazate în Rusia au folosit mediile sociale pe internet pentru a promova la greu referendumul pentru independenţa Cataloniei luna trecută, în încercarea de a destabiliza Spania, au declarat miniştri spanioli.

Ministrul de Externe şi ministrul Apărării au afirmat că deţin dovezii că grupuri din Rusia, de stat sau private, dar şi grupuri din Venezuela, au folosit Twitter, Facebook şi alte site-uri web pentru a face masiv reclamă cauzei separatiste şi de a plia opinia publică în favoarea secesionismului înainte de refendumul din 1 octombrie.
 
Lideri separatişti din Catalonia au negat că amestecul rusesc i-ar fi ajutat la plebiscit.

“Ceea ce ştim actualmente este că multe dintre acestea au venit din teritoriul Rusiei”, a spus ministrul Apărării Maria Dolores de Cospedal.

“Aceste grupuri, de stat sau private, încearcă să influenţeze situaţia şi să creeze instabilitate în Europa”, a spus aceasta presei la o reuniune a miniştrilor UE în Bruxelles.
 
Întrebat dacă Madrid este sigur de acuzaţii, ministrul de Externe Alfonso Dastis a declarat: “Da, noi avem dovezi”.
 
Dastis a mai spus că Spania a depistat conturi false pe medii sociale, jumătate dintre care îşi aveau originea în Rusia, iar altele 30% - în Venezuela. Conturile au fost create pentru a promova beneficiile causei separatiste, re-distribuind mesajele şi postările la temă, potrivit Reuters.
Similare