Sondaj. Catalonia îi îngrijorează pe spanioli mai mult decât corupţia
Sursa foto:neweurope.eu Vizualizari:

Sondaj. Catalonia îi îngrijorează pe spanioli mai mult decât corupţia

Independenţa Cataloniei a devenit în octombrie a doua problemă care îi îngrijorează pe spanioli, după şomaj şi trecând în faţa corupţiei, potrivit barometrului trimestrial al Centrului de Investigaţii Sociologice (CIS), informează marţi AFP.

La întrebarea 'care este, în opinia dumneavoastră, principala problemă care există în prezent în Spania?', persoanele intervievate au răspuns în mod spontan 'şomajul' în proporţie de 66,2%, apoi 'independenţa Cataloniei' (29%), înainte de 'corupţie şi fraudă' (28,3%), potrivit CIS, finanţat de guvern.

În iulie, prima problemă invocată era tot şomajul (70,6%), a doua era corupţia (45,3%), iar a treia politicile în general (21,8%). În urmă cu trei luni, independenţa Cataloniei nici nu apărea printre primele zece probleme citate, îngrijorând doar 2,6% dintre respondenţi.

Acest nou sondaj a fost realizat în perioada 1-11 octombrie, pe un eşantion de 2.487 de persoane.

Este vorba despre prima anchetă realizată de CIS după organizarea, la 1 octombrie, a referendumului interzis asupra independenţei Cataloniei.

Însă această anchetă a fost realizată înainte de proclamarea unilaterală a independenţei, la 27 octombrie, de parlamentul catalan, care a fost urmată imediat de o punere a regiunii sub tutela Madridului.

Dacă ar avea loc alegeri legislative, Partidul Popular (PP, conservator) al premierului Mariano Majoy s-ar menţine pe primul loc, cu 28% din simpatii, cu o uşoară scădere comparativ cu luna iulie (28,8%), potrivit sondajului.

Cu toate acestea, guvernarea PP a fost calificată drept 'proastă' sau 'foarte proastă' de 54,6% dintre cei intervievaţi, iar 78,6% au declarat că au 'puţină încredere' sau 'niciun pic de încredere' în şeful executivului, Mariano Rajoy.

În cazul unor noi alegeri, Partidul Socialist ar rămâne primul partid al opoziţiei, cu 24,2% (comparativ cu 24,9% în iulie). Partidul stângii radicale Podemos şi aliaţii săi ar rămâne pe poziţia trei (18,5%), dar cu o scădere mai accentuată în raport cu iulie (20,3%).

Partidul liberal Ciudadanos, înfiinţat în Catalonia în 2005 pentru a contra secesionismul, se menţine pe poziţia a patra (17,5%), dar în creştere cu 3 procente comparativ cu luna iulie (14,5%).

Catalonia, al cărei guvern secesionist a fost destituit, se află în prezent sub administraţia directă a Madridului. Rajoy a convocat alegeri regionale pentru 21 decembrie.

Similare