EXTERN

Social-democraţii germani au adoptat programul electoral cu care speră s-o învingă pe Merkel

post-img

Partidul Social-Democrat (SPD) din Germania a adoptat duminică versiunea finală a programului său electoral intitulat „Este timpul pentru mai multă dreptate: un viitor sigur, o Europă puternică".

Programul electoral al celui de-al doilea partid ca importanţă din Germania, partener în actuala mare coaliţie de guvernare la Berlin, a fost aprobat fără niciun vot împotrivă la Congresul Extraordinar al formaţiunii din Dortmund (vestul Germaniei), la care au luat parte 500 de delegaţi — printre care şi fostul cancelar Gerhard Schroeder — şi aproape 6.000 de susţinători şi care s-a caracterizat printr-o euforie fără limite, comentează EFE citat de agerpres.ro

Intervenţia lui Schulz, un discurs de 80 de minute urmat de 10 minute de aplauze, a dezvăluit un proiect moderat — fără orientarea către stânga vizibilă în programele laburismului britanic şi ale socialismului francez — punctat de numeroase critici la adresa cancelarului german, creştin-democrata Angela Merkel, la adresa formaţiunilor de extremă dreapta din Europa şi a guvernelor antidemocratice.

Programul SPD doreşte „o mai mare justiţie socială" — unul dintre conceptele fetiş al campaniei social-democrate — pentru clasa de mijloc şi pentru familii, promovând educaţia gratuită din primul an de şcoală şi până la universitate şi investirea surplusului bugetar în infrastructură şi servicii.

Totodată, programul electoral al SPD are în vedere măsuri ca femeile şi bărbaţii să fie plătiţi la fel pentru aceeaşi activitate şi ca angajaţii şi angajatorii să cotizeze în mod egal la securitatea socială, în condiţiile în care în prezent companiile plătesc mai puţin.

Schulz, candidat la postul de cancelar şi aflat mult în urma rivalei sale creştin-democrate, a dedicat o bună parte a discursului său proiectului european, „care trebuie clădit pe noi temelii", şi apărării înfocate a unei „Europe tolerante", în care l-a prezentat ca aliat pe preşedintele francez Emmanuel Macron. Schulz a criticat şi ţările care pun în pericol proiectul european comun, nominalizând Polonia şi Ungaria şi forţele de extremă dreapta din Franţa, Olanda şi Austria.

Pe preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan, Schulz l-a îndemnat să revină „pe calea democraţiei" şi să elibereze ziariştii şi opozanţii pe care i-a aruncat în închisoare. Fostul preşedinte al Parlamentului European l-a criticat şi pe preşedintele american Donald Trump, în care a spus că nu se poate încrede, şi a declarat că în cazul în care partidul său va câştiga alegerile, Berlinul nu va aloca 2% din PIB pentru cheltuielile de apărare, aşa cum cere Washingtonul, pentru că „nu este rezonabil" şi pentru că Germania nu vrea să aibă „cea mai mare armată din Europa".

„Lumea nu are nevoie de mai multe arme, ci de mai multe opţiuni de dezvoltare economică", a insistat Schulz, care a denunţat actuala „cursă a înarmării" şi a avertizat că „armele nu înseamnă o mai mare securitate". Totodată, liderul SPD a avertizat că partidul dreptei radicale Alternativa pentru Germania (AfD) nu aparţine „Germaniei moderne". EFE notează că în pofida duratei discursului, Schulz abia a făcut referire la ameninţarea terorismului islamist, la criza refugiaţilor sau la lupta împotriva schimbărilor climatice.