EXTERN

Siria: Prima discuţie între putere şi opoziţie despre viitoarea Constituţie

post-img

Cei doi copreşedinţi reprezentând regimul sirian şi opoziţia în formatul pentru reforma constituţională s-au întâlnit duminică la Geneva (Elveţia) sub egida emisarului ONU pentru Siria, Geir Pedersen, notează AFP.

"Pentru prima dată, cei doi copreşedinţi, cel numit de guvern şi cel numit de opoziţie, s-au întâlnit de faţă cu mine pentru o discuţie substanţială şi sinceră cu privire la modul în care trebuie să procedăm pentru reforma constituţională", a explicat Geir Pedersen într-un foarte scurt briefing de presă, în timp ce reuniunea continua.

Ahmad Kuzbari este copreşedintele numit de regimul de la Damasc, iar Hadi al-Bahra reprezintă opoziţia.

Cu începere de luni, discuţiile privind Constituţia vor fi reluate între părţile siriene sub egida ONU şi ar urma să dureze toată săptămâna.

Ele se vor derula în format restrâns: 15 membri reprezentând regimul, 15 opoziţia şi 15 societatea civilă.

Acest comitet restrâns va da ulterior raportul comitetului extins care numără 150 de membri, câte 50 pentru fiecare dintre părţi.

Hadi al-Bahra a oferit câteva detalii despre laboriosul proces de discuţie convenit între părţi, în cadrul unei conferinţe de presă organizate de asociaţia jurnaliştilor acreditaţi la sediul ONU de la Geneva.

"Acum vom începe procesul de redactare", care va consta în "discutarea propunerilor de text constituţional puse pe masă de fiecare parte", a indicat el, subliniind că procedura a fost "acceptată de toate părţile".

Luni, "vom avea prima sesiune în care fiecare parte va face cunoscute principiile propuse pentru a fi discutate în prima zi", a spus el.

Procesul lansat în urmă cu doi ani a fost total blocat până în prezent şi nu s-au făcut progrese în îndeplinirea mandatului, a recunoscut Geir Pedersen la sfârşitul lui septembrie într-o şedinţă de informare a Consiliului de Securitate.

Duminică, el a subliniat că "cei doi copreşedinţi sunt acum de acord" pentru "a începe procesul de elaborare a unei reforme constituţionale în Siria".

Diplomatul norvegian a adăugat că, deşi ţara aflată în război cunoaşte un "calm relativ" din martie 2020, este o realitate faptul că "civili sunt ucişi şi răniţi în fiecare zi".

Prin urmare, "trebuie făcut ceva pentru a schimba situaţia şi, după cum ştiţi, avem, în plus, o situaţie umanitară şi economică extrem de dificilă. Există mai mult de 13 milioane de sirieni care au nevoie de ajutor umanitară şi aproape 90% dintre ei trăiesc sub pragul sărăciei", a explicat Geir Pedersen, precizând că, deşi procesul de reformă constituţională este important, "nu va fi suficient pentru rezolvarea crizei siriene".