EXTERN

Serviciul militar obligatoriu, reintrodus în Maroc

post-img

Guvernul marocan a decis luni reintroducerea serviciului militar obligatoriu de un an pentru toţi tinerii cu vârsta cuprinsă între 19 şi 25 de ani, a anunţat un comunicat difuzat de palatul regal şi citat de AFP.

Revenirea la încorporarea obligatorie, la 12 ani după ce se renunţase la aceasta, vizează în special să amelioreze integrarea în viaţa profesională şi socială" a tinerilor.

Măsura a fost anunţată în acelaşi timp cu o reformă a educaţiei care prevede şcolarizarea copiilor începând de la patru ani şi trecerea la învăţământul obligatoriu până la 16 ani (în loc de 15, în prezent).

„Nu trebuie să mai acceptăm ca sistemul nostru educativ să funcţioneze ca o maşină de fabricat şomeri", a subliniat regele marocan Mohammed al VI-lea, într-un discurs către naţiune, în care şi-a exprimat „consternarea" în faţa ratei ridicate a şomajului în rândul tinerilor în pofida nivelului creşterii economice - 4% în 2017 faţă de 1,2% în 2016.

Serviciul militar obligatoriu a fost eliminat în Maroc la sfâşitul lunii august 2006. Cu o durată de 12 ani, el viza bărbaţii între 20 şi 35 de ani şi era deschis, pe bază de voluntariat, tinerelor între 20 şi 27 de ani, necăsătorite şi fără copii.

Autorităţile afirmă că măsura are scopul de a promova patriotismul. Reacţiile publice au fost diverse: unele voci au salutat reintroducerea serviciului militar, considerându-l o modalitate de a sprijini lupta împotriva şomajului în rândul tinerilor, însă alţii consideră că măsura este menită în principal să încurajeze devotamentul tinerilor care au protestat pe teme economice şi de altă natură.

Proiectul de lege privind reintroducerea serviciului militar a fost prezentat şi adoptat luni într-o şedinţă de guvern condusă de regele Mohammed al VI-lea.

Textul urmează să fie dezbătut în parlament în octombrie, iar măsura va fi înscrisă în proiectul de buget, care în prezent nu include nicio prevedere în acest sens, potrivit presei locale, scrie Agerpres.