EXTERN

Şeful diplomaţiei UE: Fluxul de migranţi dinspre Belarus este momentan sub control. Borrell denunţă campania de dezinformare privind „calea liberă spre Europa”

post-img

Înaltul Reprezentant/Vice-preşedinte Josep Borrell a anunţat marţi că afluxul de migranţi dinspre Belarus este momentan sub control, denunţând, în acelaşi timp, campania de dezinformare condusă de guvernul de la Minsk privind „calea liberă spre Europa”, potrivit unor declaraţii făcute după prezentarea Comunicării Comune a Comisiei Europene pentru contracararea atacului hibrid al regimul belarus, transmite caleaeuropeana.ro

Josep Borrell a catalogat „înşelarea oamenilor şi folosirea lor împotriva graniţelor europene” drept o „acţiune orchestrată de stat”, care a început în august 2020 la frontierele statelor baltice cu Belarus, dar care s-a intensificat în ultimele trei săptămâni.

„Este vorba de o acţiune orchestrată de stat. Nu a început cu câteva săptămâni în urmă. A început în august. În august anul trecut, ţările baltice au detectat o mare presiune la graniţele lor, dar apoi am reuşit să convingem autorităţile irakiene să oprească fluxul şi să interzică zborurile de la Bagdad la Minsk. Timp de câteva zile, a venit calmul, dar imediat după aceea – acum câteva, să spunem, trei săptămâni – au început să vină din peste 20 de ţări, cu multe companii aeriene şi, dintr-o dată, o cantitate incredibilă de zboruri transportau oameni cu promisiunea falsă de a avea o trecere liberă spre Europa. Şi apoi s-a întâmplat ceea ce ştiţi cu toţii. A fost, aşa cum am spus, clar orchestrat de regimul belarus. Am lansat eforturi diplomatice pentru a întrerupe acest flux, în ultimele zile cu ajutorul vicepreşedintelui Margaritis [Schinas], care a făcut multe pentru a convinge ţările de tranzit şi de origine să oprească aceste zboruri. Mai este în continuare de lucru, dar, pentru moment, cred că putem considera afluxul sub control”, a declarat Înaltul Reprezentant pentru Afaceri Externe şi Politica de Securitate.

Ca parte a răspunsului unitar al Uniunii Europene la instrumentalizarea susţinută de stat a persoanelor aflate la frontiera externă a UE cu Belarus, Comisia şi Înaltul Reprezentant au propus marţi o serie de măsuri de prevenire şi restricţionare a activităţilor operatorilor de transport care sunt implicaţi în introducerea ilegală de persoane sau în traficul de persoane către UE sau facilitează aceste activităţi. Se va adăuga astfel un nou instrument la setul de instrumente de care dispune UE pentru a sprijini statele membre afectate de astfel de atacuri hibride. Măsurile luate în cadrul acestui instrument ar trebui să fie însoţite de alte forme de ajutor, în special de asistenţă umanitară, potrivit sursei citate.

În acest sens, şeful diplomaţiei europene a subliniat că în acest moment „cea mai importantă problemă nu este afluxul”, ci asigurarea protecţiei umanitare şi repatrierea migranţilor masaţi la graniţele estice ale UE, acţiuni pentru care se depun eforturi diplomatice la nivel internaţional, atât cu regimul din Belarus, cu ţările de origine şi de tranzit, precum şi cu Organizaţia Naţiunilor Unite.

„Dar acum, cea mai importantă problemă nu este afluxul. Problema este să ne ocupăm de aceşti oameni şi, în acest sens, am discutat de câteva ori cu ministrul afacerilor externe din Belarus [Vladimir Makei]. Am fost în contact la nivel tehnic, iar o echipă tehnică formată din oameni de-ai noştri de la Comisie şi de la Serviciul European de Acţiune Externă lucrează împreună cu Organizaţia Naţiunilor Unite, precum şi cu autorităţile belaruse, pentru a coordona şi a pregăti repatrierea. Câteva sute dintre ei s-au întors deja la Bagdad şi alţii vor trebui să le urmeze. Iar între timp, trebuie să oferim asistenţă umanitară. În acest moment, asistenţa umanitară este oferită de organizaţiile Naţiunilor Unite şi de multe ONG-uri şi cred că în zilele următoare putem considera că situaţia va deveni mai, să spunem, normală. Nu există nimic normal aici”, a explicat Josep Borrell.

De asemenea, Înaltul Reprezentant a denunţat operaţiunea de dezinformare a regimului belarus, prin care încearcă atragerea migranţilor în Europa şi a precizat că delegaţiile UE din mai multe ţări conduc acţiuni de combatere prin care le explică oamenilor „să nu intraţi în această capcană, nu plătiţi bani pentru un drum care nu duce nicăieri, nu vă expuneţi riscului, vă înşală”.

În plus, Josep Borrell a menţionat că există unitate la nivelul UE pentru contracararea atacurilor hibride, folosind toate instrumentele la dispoziţie: sancţiuni, activităţi diplomatice, contacte cu actorii din domeniul transporturilor, cu ţările de origine şi de tranzit.

Astfel, şeful diplomaţiei europene a reiterat că UE este pregătită să impună „mai multe sancţiuni împotriva tuturor celor care participă la acest trafic de persoane 0 companii aeriene, aeroporturi, agenţii de turism -”, pe lângă setul de sancţiuni adoptat recent în cadrul Consiliului Afaceri Externe  împotriva autorităţilor şi actorilor din Belarus. 

„Dacă Lukaşenko a vrut să facă presiuni asupra noastră pentru a ne determina să anulăm sancţiunile, atunci jocul nu i-a ieşit, pentru că a primit o nouă rundă de sancţiuni şi acum va trebui să contribuie şi să aibă grijă de aceşti oameni care se află pe teritoriul lor pentru a le oferi un tratament demn şi, atunci când este posibil, să se întoarcă la casele lor”, a subliniat Înaltul Reprezentant. 

UE în ansamblul său este pusă la încercare, mai ales Lituania, Polonia şi Letonia, care, începând din această vară, s-au confruntat cu o nouă ameninţare insidioasă sub forma instrumentalizării unor persoane disperate. Aceasta a fost iniţiată şi organizată de regimul Lukaşenko, care i-a ademenit pe oameni la graniţă, cu cooperarea persoanelor care introduc ilegal migranţi şi a reţelelor infracţionale.

Acţiunile Belarusului au accelerat o criză umanitară. Bărbaţi, femei şi copii au fost blocaţi într-o pădure întinsă, la temperaturi care au scăzut sub zero grade. Mai mulţi oameni, dintre care şi copii, şi-au pierdut viaţa. Situaţia s-a agravat la 8 noiembrie, când 2 000 de persoane au rămas blocate la frontieră. În urma unor acţiuni diplomatice intense, UE a trimis ajutor umanitar şi colaborează în prezent cu agenţiile ONU pentru a sprijini evacuările. Belarus a transportat persoane într-un depozit încălzit din tabăra improvizată la frontieră.