Secretarul general al NATO cere Rusiei eliberarea imediată a lui Aleksei Navalnîi
Vizualizari:

Secretarul general al NATO cere Rusiei eliberarea imediată a lui Aleksei Navalnîi

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, s-a alăturat luni comunităţii occidentale în a condamna arestarea opozantului rus Aleksei Navalnîi la întoarcerea acestuia în Rusia şi în a solicita eliberarea acestuia din detenţie.

Mă alătur apelurilor internaţionale pentru eliberarea imediată a lui Aleksei Navalnîi. Cei responsabili de tentativa de asasinat asupra sa, cu utilizarea armelor chimice interzise, trebuie deferiţi justiţiei. Rusia trebuie să respecte angajamentele sale privind drepturile omului şi statul de drept“, a scris Stoltenberg, pe contul său de Twitter, scrie caleaeuropeana.ro.

Opozantul rus Alexei Navalnîi a fost arestat duminică seara, la punctul de control al paşapoartelor de pe aeroportul Şeremetievo din Moscova. Autoritatea penitenciară din Rusia (FSIN) a confirmat că agenţii l-au reţinut pe Navalnîi, cel mai cunoscut critic al preşedintelui Vladimir Putin.

Navalnîi a revenit de la Berlin, unde fusese internat din august pentru a fi tratat după otrăvirea cu agent neurotoxic Noviciok, deşi ştia că ar putea fi arestat.

Reacţii de condamnare fermă a acţiunilor Rusiei şi de solicitare a eliberării lui Navalnîi au venit şi din partea preşedinţilor Consiliului European, Parlamentului European şi Înaltului Reprezentant al UE, a preşedintelui Comisiei Europene, a prim-ministrului Poloniei, a ţărilor baltice şi a României, prin vocea miniştrilor de externe, a şefului diplomaţiei germane, dar şi a Statelor Unite, atât prin intermediul administraţiei Trump, cât şi a viitoarei administraţii Biden.

De asemenea, liderii grupurilor PPE şi Renew Europe în Parlamentul European, Manfred Weber, respectiv Dacian Cioloş, au solicitat o dezbatere în plen privind arestarea lui Navalnîi.

Similare
RECOMANDĂRI