EXTERN

Secretarul general al NATO avertizează Rusia: Va trebui ”să plătească preţul dacă recurge la forţă împotriva Ucrainei”

post-img

Secretarul general al NATO a atras vineri atenţia Rusiei împotriva ”consecinţelor” şi a ”preţului care va trebuit plătit dacă recurge la forţă împotriva Ucrainei” cu ”trupele gata de luptă” transportate la frontierele ţării, relatează AFP şi Reuters, citate de Agerpres.

”Suntem foarte preocupaţi de ceea ce se întâmplă. Rusia, pentru a doua oară în acest an, a concentrat echipamente grele, tancuri şi trupe gata de luptă la frontierele Ucrainei. Ea multiplică discursurile agresive şi intenţiile sale nu sunt clare”, a declarat norvegianul Jens Stoltenberg în cadrul unei conferinţe de presă la sediul Alianţei.

”Rusia a invadat deja Ucraina în trecut anexând Crimeea şi îi susţine pe separatiştii din Donbas. Trebuie să fie clar că dacă Rusia utilizează forţa împotriva Ucrainei, asta va avea consecinţe şi va trebui să plătească preţul”, a avertizat oficialul NATO, reluând un mesaj transmis în urmă cu două săptămâni, cu prilejul întrevederii cu ministrul ucrainean de externe.

Situaţia din Ucraina se află pe agenda miniştrilor afacerilor externe ai ţărilor membre NATO, care se reunesc în perioada 30 noiembrie – 1 decembrie în capitala Letoniei, Riga.

În contextul unei mobilizări masive de trupe ruseşti la graniţa Ucrainei şi informaţiilor furnizate de serviciile americane, care avertizează că există riscul unei invazii, premierul ucrainean Denys Shmyhal a solicitat joi NATO să trimită nave de război în Marea Neagră şi să intensifice zborurile de recunoaştere de-a lungul graniţelor Rusiei.

”Asigurarea prezenţei constante a navelor de război maritime ale alianţei NATO în Marea Neagră ar fi un semnal foarte puternic”, a declarat Shmyhal într-un interviu acordat Politico prin videoconferinţă din biroul său din Kiev.

Oficialii ucraineni au declarat că mii de soldaţi ruşi au rămas în Belarus în urma exerciţiilor militare comune de la începutul acestei toamne şi că Rusia a creat şi desfăşurat noi unităţi de informaţii militare de-a lungul graniţei dintre Belarus şi Ucraina cu acordul liderului autoritar al Belarusului, Alexander Lukaşenko.

Unii analişti consideră că preşedintele rus Vladimir Putin ar putea dori să pună mâna pe o porţiune mai mare din teritoriul ucrainean, în parte pentru a crea o punte terestră între Rusia şi Crimeea.