EXTERN

Savanţi: Restabilirea pădurilor arse în Siberia va dura peste o sută de ani. În prezent sunt active peste 450 de focare

post-img

Deşi se vorbeşte despre circa 2,4 milioane de hectare, unii savanţi ruşi spun că este imposibil de estimat volumul de pădure care a fost nimicit în urma incendiilor din Federaţia Rusă. De altfel, numărul exact de copaci distruşi va putea fi ştiut abia peste un an, mai spun specialiştii.

„Coniferele care cresc în sudul Siberiei au nevoie de circa 60-80 de ani pentru a creşte, iar la nord, unde condiţiile climatice sunt şi mai severe, un copac are nevoie de 100 de ani sau chiar mai mult. De altfel, este imposibil de a reîmpăduri zona cu mâinile oamenilor din motive economice – este prea departe” spune un cercetător senior al unui Laborator ce aparţine Academiei De ştiinţe din Rusia.

Acesta explică că unele incendii au afectat copacii în partea de sus, iar altele – la rădăcină, iar un copac căruia i-a fost afectat rădăcina, va muri mai devreme sau mai târziu, indiferent dacă acum pare să nu fie atât de afectat.

Savantul spune că în urma incendiilor, proporţia de păduri conifere din Rusia va scădea semnificativ, iar cele de foioase va creşte.

La stingerea incendiilor participă aproape zece mii de oameni, aproximativ trei mii de echipamente şi 70 de aeronave. În plus, Ministerul Apărării a creat un grup de zece aeronave şi un alt grup cu acelaşi număr de elicoptere, care aruncă apă.

Zilnic, aeronavele ministerului rus pentru Situaţii de Urgenţă aruncă circa 1300 de tone de apă. Această măsură, însă, nu este tocmai eficientă, spun experţii, întrucât apa este aruncată de la o înălţime foarte mare şi se evaporă, în mare parte, până ajunge la sol. 

În prezent sunt peste 456 de focare, dintre care 27 sunt localizate, scrie presa rusă.

Procurorul Direcţiei principale de supraveghere a implementării legilor de mediu spune că autorităţile regionale au denaturat statisticile legate de incendiile forestiere, iar din această cauză nu s-a putut interveni în mod corespunzător.

Procurorul vorbeşte şi despre problema birocraţiei, subliniind că nu s-a intervenit la timp în vederea suplinirii grupurilor de stingere a incendiilor.

Ce ţine de cauzele incendiilor, principala cauză este considerată, în principal, utilizarea necorespunzătoare a focului în spaţii deschise, dar şi furtunile uscate.