Şase lideri din UE discută vineri despre candidaţii la funcţiile de top
Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

Şase lideri din UE discută vineri despre candidaţii la funcţiile de top

Liderii din şase ţări membre ale Uniunii Europene se vor reuni vineri la Bruxelles, în cadru informal, pentru a discuta despre candidaţii la funcţiile de top din UE, printre care cea de preşedinte al Comisiei Europene, au declarat marţi diplomaţi europeni pentru dpa.

Principalele trei familii politice - Partidul Popular European (PPE), socialiştii şi democraţii (S&D) şi liberalii (ALDE) - vor avea fiecare câte doi reprezentanţi la reuniunea din 7 iunie. Aceştia sunt premierii din Croaţia, Letonia, Olanda, Portugalia, Spania şi Belgia.

Reuniunea va fi găzduită de premierul belgian Charles Michel.

Alegerile pentru Parlamentul European desfăşurate în 23-26 mai au dus la pierderi pentru PPE şi socialişti şi la ascensiunea liberalilor şi a Verzilor, rezultat care complică şi mai mult desemnarea preşedintelui viitoarei Comisii Europene.

Consiliul European va propune candidaţi, care vor trebui să fie aprobaţi şi de Parlamentul European. În prezent sunt în desfăşurare negocieri complexe pentru a se ajunge la un compromis.

O întrebare centrală este dacă europarlamentarul german Manfred Weber - al cărui partid, PPE, a obţinut cele mai multe mandate - are voturile necesare pentru a deveni preşedinte al Comisiei. Preşedintele francez Emmanuel Macron i se opune lui Weber, în timp ce socialiştii îşi susţin propriul candidat, pe olandezul Frans Timmermans, prim-vicepreşedinte al executivului comunitar în perioada 2014-2019.

Şefia Comisiei Europene este vizată şi de liberala daneză Margrethe Vestager, comisar european pentru concurenţă.

Preşedintele Consiliului European, Donald Tusk, a declarat că doreşte ca ţările membre să ajungă la un acord asupra candidaţilor la principalele funcţii din UE până la summitul din 20-21 iunie.
Similare
RECOMANDĂRI