EXTERN

Rusia va expulza 23 de diplomaţi britanici şi închide activităţile British Council, ca răspuns la acţiunile Londrei în cazul Skripal

post-img

Ministerul rus de Externe a anunţat sâmbătă expulzarea iminentă a 23 de diplomaţi britanici, ca răspuns la o măsură similară anunţată de Londra după otrăvirea în Marea Britanie a fostului spion rus Serghei Skripal şi a fiicei sale Iulia.

''Un număr de 23 de membri ai personalului diplomatic al Ambasadei Marii Britanii din Moscova sunt declaraţi persona non grata şi vor fi expulzaţi în decurs de o săptămână'', a anunţat MAE rus, care l-a convocat pe ambasadorul britanic, Laurie Bristow.

Măsura vine după ce, săptămâna aceasta, Marea Britanie a decis expulzarea a 23 de diplomaţi ruşi în contextul crizei generate de atacul neurotoxic, atribuit Rusiei.  "Potrivit Convenţiei de la Viena, Regatul Unit va expulza 23 de diplomaţi ruşi, care au fost identificaţi ca fiind ofiţeri de informaţii sub acoperire. Au la dispoziţie o săptămână pentru a pleca", a anunţat premierul Theresa May în Parlament.

Rusia supralicitează: nu doar că expulzează acelaşi număr de diplomaţi, dar a anunţat închiderea completă a British Council, care, de 10 ani, funcţiona în formulă extrem de restrânsă, tot din cauza unui scandal de spionaj. În plus, Moscova a anunţat astăzi retragerea acordului pentru deschiderea unui consulat britanic la Sankt Petersburg.

''Având în vedere statutul în afara reglementării al British Council în Rusia, activitatea sa încetează'', a precizat ministerul rus, referindu-se la organismul internaţional britanic pentru relaţii culturale şi educaţie.

Totodată, ambasadorul britanic la Moscova, Laurie Bristow, a fost convocat sâmbătă la Ministerul rus de Externe, pentru a doua oară în această săptămână. Diplomatul britanic a mai fost convocat marţi, în cadrul crizei provocate de otrăvirea în Marea Britanie a fostului agent dublu rus Serghei Skripal.

Vineri, ministrul britanic de Externe l-a indicat pe Vladimir Putin ca fiind  "extrem de probabil" cel care a decis atacul neurotoxic asupra fostului agent dublu Serghei Skripal. "Acuzaţia că preşedintele Putin ar avea vreun rol în otrăvirea lui Skripal este impardonabilă", a reacţionat Moscova.

Serghei Skripal (66 de ani) şi fiica sa Iulia (33 de ani) au fost găsiţi în stare de inconştienţă pe 4 martie pe o bancă lângă un centru comercial din Salisbury, un mic oraş din sudul Angliei, şi de atunci ei se află în stare critică. Ei au fost atacaţi cu o substanţă neurotoxică, Noviciok, de provenienţă sovietică, afirmă Marea Britanie. Moscova neagă vehement că ar fi implicată în atacul de la Salsbury.

Serghei Skripal, 66 de ani, fost agent al serviciilor militare ruse, a spionat în favoarea britanicilor. După câţiva ani de închisoare în Rusia, a fost lăsat să plece în Anglia, unde trăia retras.