Rusia bombardează spitale în Siria, ale căror coordonate le află de la ONU
Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

Rusia bombardează spitale în Siria, ale căror coordonate le află de la ONU

În nordul Siriei, unde continuă ofensiva regimului Bashar al Assad, medicii au început să-şi ascundă clinicile de reprezentanţii ONU. Organizaţia împărtăşeşte datele cu Rusia , care trimite avioane de luptă şi face una cu pamantul  spitalele şi aşa afectate de război.

„Majoritatea partenerilor noştri nu mai oferă ONU informaţii despre amplasarea spitalelor. Doar anul trecut au fost atacate şase dintre ele. Şi luna aceasta, încă opt au fost lovite dupa ce am transmis ONU datele privind amplasamentul lor. Acum, majoritatea organizaţiilor neguvernamentale care activează în Siria au decis să pună capăt acestei practici, o dată pentru totdeauna „, a declarat medicul sirian Muhammad Zahir, citat de Gazeta Wyborcza. 

„Am văzut un spital sapat într-o stâncă. Din exterior parea ca o peşteră, dar în interior funcţiona un spital normal „, a declarat preşedintele organizaţiei MedGlobal, Dr. Zaher Saglul, care a vizitat recent Idlibul.

Chiar şi astfel de spitale se pot bombarda si scoate din funcţiiune. Ei folosesc rachete speciale care distrug din ce în ce mai bine spaţiile medicale. Şi aşa în fiecare zi „, adaugă el, scrie paginaderusia.

„ONU nu este o agentie de stiri care sa raporteze ce spitale au fost distruse. Organizaţia trebuie să stocheze aceste date şi cel puţin să-i condamne pe cei responsabili pentru bombardamente. Între timp, totul arată că nu a fost creată nici macar o singură echipă de investigare. Nimeni nu încearcă să aducă făptaşii în faţa justiţiei. Oamenii din Siria se întreabă de ce mai au nevoie de ONU”, a spus Saglul.

În total, activiştii estimează că, în ultima lună, forţele regimului sirian şi Rusia au bombardat 25 de spitale. Preşedintele Bashar al Assad şi aliatul său rus încearcă să scoată forţele de opoziţie din ultimul bastion de la Idlib, adlat în ​​nordul ţării. Aici ei au distrus deja nouă spitale, dupa ce informaţiile despre locaţia lor au fost transmise ONU de catre activiştii şi medicii sirieni.

Teoretic, organizaţia raportează această informaţie Rusiei cu intenţii bune, sperând că protectorul lui Assad va ocoli spitalele în timpul bombardamentelor. Şi dacă Kremlinul ignoră avertismentele, va fi adus în faţa justiţiei. Pentru ca reiese că ştia despre locaţia spitalelor, dar acestea oricum au fost bombardate.

Medicii sirieni acuza insa direct Rusia. Ei afrma ca de îndată ce coordonatele intră pe mâinile Moscovei, spitalele sunt imediat atacate. Iar salvarea bolnavilor şi a răniţilor devine imposibilă. Nu ajută nici macar spitalele mobile şi mutarea acestora din loc în loc.

Similare
RECOMANDĂRI